Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Epävarmuuden kanssa on ollut raskasta elää" – Britanniassa asuva suomalaiskirjailija muuttaa pahimman Brexit-kaaoksen alta pois

Kirjailija Emmi Itärannalle pahinta on ollut eläminen suuressa epävarmuudessa. Häntä huolettavat myös EU-kansalaisten oikeudet Brexitin jälkeen. Niistä kukaan ei tunnu tietävän mitään.

Ison-Britannian Canterburyssa asuva kirjailija Emmi Itäranta kuvailee tuntojaan epävarmaksi ja kaoottiseksi. Brexit-sopimuksen äänestäminen nurin maanantaina parlamentissa ei häntä yllättänyt. Pahinta on ollut eläminen eräänlaisessa limbotilassa, suuressa epävarmuudessa.

Brexit-kansanäänestyksestä on jo kaksi ja puoli vuotta. Se on odottavalle pitkä aika.

– Epävarmuuden kanssa on ollut raskasta elää. Vaikka jatkuvasti joku julkisuudessa sanoo, että EU-kansalaisten oikeudet on täällä turvattu, käytännössä niin ei kuitenkaan ole, Itäranta kertoo puhelimitse Lännen Medialle.

Syksyllä, kun olo kävi liian raskaaksi, hän teki espanjalaisen puolisonsa kanssa päätöksen muuttaa pois pahimman kaaoksen alta.

– Lähdemme maaliskuun alussa Berliiniin ainakin viideksi kuukaudeksi ja katselemme sieltä käsin, mitä täällä tapahtuu. Päätimme, että nyt on hyvä aika lähteä, kun työ ei sido meitä kumpaakaan tiettyyn paikkaan.

Muuttopäätöksen jälkeen Itärannan olo on ollut paljon helpompi, kun tietää, ettei ole paikanpäällä todistamassa, ”miten asiat ovat Brexitin jälkeisenä päivänä”.

Moni muukin haluaisi lähteä

Itärannalla ja hänen puolisollaan on oma talo Kaakkois-Englannin Canterburyssa, mutta sitä ei ainakaan tässä vaiheessa laiteta myyntiin.

– Lopullista päätöstä siitä, mihin aiomme elämämme järjestää, ei ole. Haluamme ensin nähdä, mihin suuntaan asiat täällä seuraavan puolen vuoden aikana kääntyvät.

Britannia tuntuu kodilta, sillä Itäranta on asunut maassa jo 11 vuotta ja hänen puolisonsa 25 vuotta. Siksi päätös lähtemisestä ei ole aivan yksinkertainen.

Moni Itärannan tuttava haluaisi lähteä, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

– Meillä on etuoikeutettu olo, kun pystymme ylipäätään lähtemään. Tapasin ei eilen tshekkituttavani, joka on asunut täällä viisitoista vuotta. Hänelle lähteminen ei ole tässä vaiheessa mahdollista, sillä hänelle ja hänen brittimiehelleen syntyy lapsi tänä vuonna. Silti hänkin sanoi, ettei näe pitkäaikaista tulevaisuutta tässä maassa.

”Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu”

Itäranta muistuttaa, että Britanniassa on vastaavassa tilanteessa kolmisen miljoonaa EU-kansalaista.

– En usko, että kenelläkään olisi semmoista tunnetta, että meitä oltaisiin heittämässä täältä ulos, vaan kyse on pikemmin siitä, minkälaisia oikeuksia meillä on Brexitin jälkeen.

Marraskuussa Itäranta kävi juttelemassa maahanmuuttojuristin kanssa tilanteestaan.

– Hänkään ei osannut sanoa, mitkä minun oikeuteni ovat tässä maassa Brexitin jälkeen, jos Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta. Jos sopimus syntyisi, niin silloin olisi selkeämpää.

Oikeuksien ohella Itäranta on huolissaan käytännön asioiden sujumisesta.

– Asioidessani pankissa, postissa tai apteekissa olen viime kuukausina ottanut tavaksi kysyä, miten Brexit vaikuttaa esimerkiksi lääkkeiden saatavuuteen tai postin kulkuun. Kaikkialla vastaus on sama: kukaan ei tiedä.

Itäranta kertoo, että myös hänen brittiläiset ystävät ja tuttavat ovat sitä mieltä, että Brexit on tuhoisa ja järjetön.

– Henkilökohtaisesti en tunne yhtäkään Brexitin kannattajaa. Toki heitäkin täällä tietysti on. Brexitiä vastustaville briteillekin tämä on pelkoa ja epävarmuutta aiheuttava tilanne. Tunnen myös useita brittejä, jotka haluaisivat lähteä täältä.

Paluuta entiseen ei ole

Brexit-päivään on enää kaksi ja puoli kuukautta, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Se tuskin on selvää kenellekään tässä vaiheessa, eikä Itärantakaan sitä halua lähteä ennustamaan.

– Mitä tahansa tästä seuraakin, lopputulos ei ole kauhean positiivinen. Vaikka Britannia kuin ihmeen kaupalla peruisi eron ja jäisi EU:hun ja järjestettäisiin uusi kansanäänestys, ei silloinkaan olisi enää paluuta tilanteeseen ennen ensimmäistä kansanäänestystä.

Itärannan mukaan Brexit-prosessi on repinyt kansaa kahtia ja aiheuttanut paljon vahinkoa.

– Pintaan on noussut maahanmuuttovastaisia asenteita ja populistiset puheenvuorot ovat saaneet enemmän tilaa. Puhumattakaan siitä, minkälaista vahinkoa tämä on aiheuttanut taloudelle.

Itäranta kertoo Brexit-kansanäänestyksen järkyttäneen hänen suhdettaan Britanniaan peruuttamattomalla tavalla.

– Ei voi välttyä siltä ajatukselta, että jos joku tieten tahtoen olisi halunnut aiheuttaa epävarmuutta ja kaaosta Britanniassa, niin tämä olisi ehdottomasti ollut tehokkain keino saavuttaa se, hän toteaa.

Kaiken stressin keskellä Itäranta on kirjoittanut kolmatta tieteisromaaniaan, jonka hän arvelee valmistuvan suunnitellusti vuoden loppuun mennessä. Hänen esikoisteoksensa Teemestarin kirja (2012) on ollut kansainvälinen menestys.

– Tämä vuosi tulee olemaan työnteon kannaltakin katkonaisempi. Kun tästä lähdemme, ei ole täyttä varmuutta tulemmeko tänne takaisin. Se on raskas asia.