Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Kauanko Theresa Mayn henkiset voimavarat riittävät?

Britannian pääministeri muistuttaa vanhan sadun Maxia ja Moritzia sikäli, että näidenkin kohtalona oli jauhautua jyviksi. Lännen Median päätoimittaja Matti Posio nostaa karvaista hattuaan sisukkaalle Maylle, joka ei ole kertaakaan mennyt paniikkiin.

Toisinaan etenkin naisjohtajia on syytetty liian nopeista johtopäätöksistä. Kun tulee arvostelua, erotaan turhankin herkästi. Ainakaan tästä Britannian pääministeriä Theresa Maytä ei voi moittia.

Niidenkin, jotka vastustavat ja inhoavat hänen jokaista päättäväistä esitystään, on pakko sisimmässään kunnioittaa tätä uskomatonta johtajaa.

May ei ole pelkkä jääräpää. Hän on todella yrittänyt kaikkensa hakeakseen vuoden 2016 kansanäänestyksen tulokselle toteutustapaa. Mikään vaihtoehto ei saa enemmistön tukea. Tulee turpaan ja henkistä prässiä joka suunnalta. May kantaa vastuuta, englanniksi sanotaan ”she soldiers on”.

Matkalla hän on tehnyt huonoja linjauksia ja astunut haravaan. Optimistiseksi pakotettu hymy ja oma tyyli eivät ole pettäneet hetkeksikään. Mistä ihminen saa näin käsittämättömät henkiset voimavarat? Miten romuna Theresa mahtaa olla illalla kotona, satukirjamaisessa Sonningin kylässä Thamesin varrella, laskiessaan luisevat jalkansa sijoitusjohtajamiehensä Philipin syliin hierottaviksi.

Tehtävä on tosiasiassa mahdoton. EU:sta eroaminen sai sinetin kansanäänestyksessä prosenttiluvuin 51,89–48,11. Mayn kahden vuoden työllä neuvottelema erosopimus hävisi parlamentissa äänin 432–202. Eron toteutusmallia vastustavat sekä eron kannattajat että vastustajat.

Hallituksen ministeri toisensa jälkeen on karannut rintamasta. Ensimmäisinä vastuunkannon lopettivat brexitiä ajaneet.

Uutta sopimusta ei voi saada, sillä EU tekee päätöksiä 27 jäsenmaan neuvotteluilla.

May muistuttaa vanhan saksalaistarinan Maxia ja Moritzia siinä mielessä, että poikien vääjäämättömänä kohtalona oli jauhautua jyviksi.

Jokaisen ihmisen – ja johtajan – sietokyvyn rajat kulkevat jossain. May on jatkuvassa vastatuulessa puskenut eteenpäin maansa EU-eroa, jota hän ei itse halunnut tulevaksi. Ehdottipa hän mitä mallia tahansa, suurin osa vastustaa – ja syyttää kehnosta diilistä Mayn johtajuutta! May tietänee, että hän ei ole tässä se ongelma. Suurin vastustaja, Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue, ei sekään kannata hallitsematonta brexitiä ilman erosopimuksen turvaa. Se päinvastoin pelottelee sillä, mutta torjuu Mayn yritykset välttää se.

Ja May jatkaa, uskoen umpisolmun olevan avattavissa.

Kyllä, rouva pääministeri, täällä eräs Suomi-poika nostaa sisukkuudellenne paksua läpällistä karvahattuaan.