Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia voi venyttää brexitiä enintään kolmella kuukaudella, jos se haluaa välttää eurovaaleihin osallistumisen

Perussopimuksen mukaan jäsenvaltiot eivät voi vetäytyä europarlamenttivaaleista.

Vaikka Britannian ero Euroopan unionista lykkääntyisi maaliskuun 29. päivän alkuperäisestä takarajasta, maan ei tarvitse osallistua kevään eurovaaleihin. Toukokuussa järjestettävissä europarlamenttivaaleissa valitaan euroedustajat seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Britannia voi tosin välttää vaalit vain siinä tapauksessa, että se varmasti lähtee EU:sta ennen heinäkuuta, jolloin uudet mepit aloittavat työskentelynsä.

Brexitin venyttämisellä yritetään suoda Britannialle mahdollisuus erota EU:sta sopimuksen kanssa. – Jos uusi eropäivä on 30. kesäkuuta, he eivät osallistu vaaleihin, sanoo oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen .

Heinäkuussa oltava uudet edustajat

EU:n todennäköisesti tarjoama kesäkuun lopun uusi brexit-takaraja on tarkasti harkittu ja johtuu nykyisten euroedustajien viisivuotiskauden päättymisestä. Toistamiseen brexitiä ei ole mahdollista siirtää eteenpäin.

– Jos ero ei tapahdukaan silloin, oltaisiin isoissa ongelmissa. Jos Britannia haluaa olla jäsen heinäkuun alussa, sillä pitää olla perussopimuksen mukaisesti kansalaisten vaaleilla valitsemat edustajat, sanoo Jääskeläinen.

Perussopimus sitoo EU-jäsenvaltioita niin, että ne eivät saa vetäytyä eurovaalien järjestämisesta tai päättää itsenäisesti euroedustajiensa kauden pidentämisestä, mikä saattaisi Britannian tapauksessa juolahtaa mieleen.

– Perussopimus sanoo, että kaikilla EU-kansalaisilla on oikeus olla edustettuina EU:ssa. Jokaisen maan pitää siis järjestää vaalit, sanoo eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg Helsingin yliopistosta.

Lisäajasta ei ole vielä päätetty.

”Asiat eivät ole mustavalkoisia”

Leino-Sandberg muistuttaa, että EU on aikaisemmin tehnyt erilaisia tilapäisjärjestelyjä unionin laajentumisen yhteydessä.

Parlamentissa on istunut meppejä, joiden kausi on ollut lyhyempi.

The Guardianin haastattelemien EU-lähteiden mukaan Britannian eropäivää voisi lykätä vieläkin pidemmälle siinä tapauksessa, että maa päättäisi järjestää uuden brexit-kansanäänestyksen.

– Parlamentin ensimmäinen istunto on heinäkuussa, ja Britannialla pitäisi olla siellä edustajat, jos se on yhä jäsenvaltio. Mutta asiat eivät ole mustavalkoisia EU:ssa, lehden haastattelema diplomaatti sanoi.