Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusrikospoliisi aloittaa esiselvityksen Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimista Ilmavoimien epäillyssä rikosasiassa

Esiselvityksessä käydään läpi Lindbergin menettelyä Lemmenjoella pidetyn vapaaehtoisen harjoituksen jälkeen. Harjoitus järjestettiin syyskuussa 2017.

Keskusrikospoliisi aloittaa esiselvityksen Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimista tapauksessa, josta on nostettu syytteet Ilmavoimien korkeita upseereita vastaan. Esiselvityksen aloittamisen vahvistaa Lännen Medialle valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala .

– Esiselvitys koskee (komentajan) menettelyä Karjalan Lennoston komentajan ylempänä kurinpitoesimiehenä Lemmenjoen harjoitukseen liittyvässä asiassa, Hakala sanoo.

Esiselvitys tehdään Hakalan mukaan mahdollisimman nopeasti. Lindberg ei ole asiassa rikoksesta epäiltynä, koska kyseessä esiselvitys. Esiselvityksen perusteella tehdään päätös, onko asiassa syytä käynnistää esitutkinta.

Valtakunnansyyttäjänvirastossa aloitettiin harkinta Lindbergiä koskien, kun Lännen Media oli uutisoinut hänen saaneen tietoa kertausharjoituksen tapahtumista alaiseltaan jo syyskuun lopussa vuonna 2017.

Korkea-arvoisten upseereiden rikosepäilyihin johtanut vapaaehtoinen kertausharjoitus järjestettiin Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta vuonna 2017. Asiassa aloitettiin esitutkinta harjoitusta johtanutta eversti Markus Päiviötä koskien vasta saman vuoden joulukuussa.

Päiviö on saanut harjoitukseen liittyen syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Puolustusvoimat on vedonnut oikeusprosessin keskeneräisyyteen ja harjoituksen tapahtumista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Laki määrää toimenpiteistä

Päiviön esimiehen, Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Sampo Eskelisen epäillään puolestaan viivytelleen esitutkinnan aloittamisessa. Hän toimi harjoituksen aikaan Päiviön kurinpitoesimiehenä. Eskelistä vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.

Komentoketju etenee Puolustusvoimissa siten, että syytteen saaneen Eskelisen kurinpitoesimies on Puolustusvoimien komentaja Lindberg. Laissa sotilaskurista ja rikostorjunnasta Puolustusvoimissa on huomioitu tapaus, jossa alempi esimies ei aloita esitutkintaa alaisensa epäillystä rikoksista.

”Jos ylemmän kurinpitoesimiehen tietoon on tullut, että alempi esimies ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin rikoksen johdosta, hänen on asian laadun niin vaatiessa määrättävä esitutkinta suoritettavaksi tai otettava asia käsiteltäväkseen”, laissa todetaan.

Lindbergin toimia tapauksessa ei ole tähän mennessä tutkittu. Tapausta arvioineet oikeusoppineet sanoivat viime viikolla Lännen Medialle, että myös Lindbergin toiminta olisi pitänyt selvittää tapauksessa.

Ilmavoimien tapauksessa eversti Markus Päiviö on pääosin kiistänyt syyllistyneensä tutkittuihin rikoksiin. Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.