Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ähtärin pandat pentujen tekoon ehkä jo ensi vuonna – Ikävissäkin otsikoissa ollut eläintarha käänsi tunnusluvut plussalle

Pandat saapuivat Suomen kamaralle tasan vuosi sitten. Pörröinen kaksikko on sopeutunut Ähtärin miljoonalukaaliinsa mainiosti, ainoastaan kesän helteet koettelivat.

Tasan vuosi sitten Suomeen ja Ähtäriin muuttaneet Lumi- ja Pyry-pandat yritetään saada lisääntymispuuhiin ehkä jo ensi vuonna. Ähtärin eläinpuiston eläinlääkäri Heini Niinimäki tähdentää, että asia on monesta muuttujasta kiinni.

– Tämä vuosi menee varmastikin sukukypsyyden vaihetta tarkkailtaessa ja lisäännyttämiseen liittyviä yksityiskohtia hioessa. Mahdollisesti vuonna 2020 päästään yrittämään, mutta näissä asioissa on otettava aina huomioon monta muuttujaa ja tuurillakin on merkitystä, siksi ei vielä lähdetä varmaksi ennustamaan, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan pandat ovat sopeutuneet uuteen, yli kahdeksan miljoonan euron Pandataloonsa mainiosti.

– Kesän helteet koettelivat eniten. Pandat eivät arvosta korkeita yli 25 asteen lämpötiloja. Onneksi sisätarhat pystytään pitämään paljon viileämpinä, eli ne pääsivät aina halutessaan viileämpään lepäämään, helmikuussa myös eläinpuiston intendenttinä aloittava Niinimäki selvittää.

Tavoite saavutettu

Ähtärin eläinpuistoasetti pandojen innoittamana vuoden 2018 tavoitteeksi sadan tuhannen kävijän lisäyksen.

Tähän on tuoreiden tietojen perusteella myös päästy. Viime vuonna eläinpuistossa kävi yhteensä 257 000 vierailijaa.

Liikevoittoa kertyi yli miljoona euroa, kun vuonna 2017 tappiota tuli yli 400 000 euroa.

Numerot ovat kääntyneet reilusti voitollisiksi, vaikka uutiset ovat vuoden aikana kertoneet puistoon liitetyistä yt-neuvotteluista, rahoitustakauksesta tehdystä valituksesta, korkeina pidetyistä lipunhinnoista ja alkuvuonna yleisön vähyydestäkin. Myös pandojen tulo Ähtäriin isojen keskusten ulkopuolelle kirvoitti kommentteja. Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtajan Jonna Pietilän mukaan menestyksen perusta on työntekijöissä.

– Meidän mahtava porukkamme on pysynyt samana ja esimerkiksi kesän ruuhka-aikaan kaikki ovat tarvittaessa venyneet kiitettävästi.

Tallinnasta päiväksi

Pietilä kertooeläinpuiston keränneen ensimmäisenä pandavuotenaan paljon asiakaspalautetta. Niissä asiakastyytyväisyyden keskiarvo nousee neloseen ja sen ylikin asteikolla yhdestä viiteen.

Pandojen sijainti ei toimitusjohtajan mukaan kerää kritiikkiä asiakaspalautteessa.

– Suurin osa vierailijoista tulee autolla, mutta pääseehän tänne myös useilla junavuoroilla päivässä. Testiperhe saapui Tallinnasta päiväksi julkisilla kulkuneuvoilla eli sekin on mahdollista. Lyhin junayhteys Helsingistä on alle neljä tuntia.

Lipun hinnat eivät nouse

Eläinpuiston lipun hinnat pysyvät ennallaan tänä vuonna. Myös aikaikkunalippujen eli tietylle tunnille myytyjen pilettien käyttö jatkuu tulevana kesäsesonkina.

– Aikaikkunalipun hyödyistähän on puhuttu aivan nyt viime viikkoina Amos Rex-taidemuseon tuntikausien jonotuksen yhteydessä, Pietilä toteaa.

Valitusasiassa ei toimitusjohtajan mukaan ole mitään uutta kerrottavaa. Siinä on kyse Ähtärin kaupunginvaltuuston kahden vuoden takaisesta päätöksestä myöntää Ähtärin eläinpuisto Oy:lle 8,2 miljoonan omavelkainen takaus Pandatalon rakentamiseen, mistä kuntalainen teki valituksen.

– Kaupungilta haettiin takausta yritysleasingille, ensimmäisellä kierroksella sitä ei saatu lainvoimaan. Nyt se uudella hakukierroksella ja siitä on tehty uusi valitus, joka on Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä, Pietilä selvittää.

– Laina on nostettu ja sitä lyhennetään suunnitelman mukaisesti, hän lisää.