Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin ja Pelosin nokittelu jatkuu – presidentti esti lennot sotilaskoneella: "Hän voi mennä reittilennolla"

Trumpin päätöstä pidetään vastavetona Pelosin kehotukselle siirtää kansakunnan tilaa koskevaa puhetta.

Yhdysvaltain poliittinen johto jatkaa toistensa nokittelua samaan aikaan, kun maan hallinnon osittainen sulku on kestänyt kohta kuukauden. Presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina estävänsä edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin vierailun Belgiaan, Egyptiin ja Afganistaniin. Käytännössä Trump teki tämän armeijan ylipäällikkönä. – Hän siirsi (Pelosin) mahdollisuutta käyttää puolustusvoimien lentokalustoa, totesi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders .

Lento sotilaskoneella on normaali käytäntö

Trump ilmoitti päätöksestään kirjeitse sen jälkeen, kun Pelosi oli keskiviikkona ehdottanut presidenttiä siirtämään kansakunnalle tilaa koskevaa puhettaan. Perinteinen puhe oli määrä pitää edustajainhuoneessa tammikuun lopulla.

Pelosi kehotti puheen siirtämistä siihen saakka, että hallinnon sulku on päättynyt. Perusteena on presidentin turvallisuuden takaaminen. Trump ei ole antanut virallista vastausta pyyntöön.

Presidentti vetosi sotilaskoneen käyttöä koskevassa päätöksessään niin ikään hallinnon sulkuun. Presidentti antoi ymmärtää, että puhemies voisi halutessaan lähteä matkalle reittilennolla.

Puhemies käyttää matkoihin usein nimenomaan sotilaskoneita varsinkin kun kohteena on sota-alue.

Hallinto kiinni kohta kuukauden

Presidentti kuvasi Pelosin suunniteltua matkaa ”pr-matkaksi”.

Pelosin edustaja vastasi kuitenkin myöhemmin, että kyseessä oli vierailu yhdysvaltalaissotilaiden luona, jossa oli tarkoitus saada turvallisuuteen ja tiedusteluun liittyvää tietoa.

Nokittelun pohjalla on rajaturvallisuusbudjettiin ja siinä käytännössä Trumpin vaatimaan muuriin liittyvä kiista.

Pelosin edustamat demokraatit vastustavat republikaanipresidentin esittämää 5.7 miljardin euron lisärahoitusta rajalle.

Kiistan vuoksi suuri osa Yhdysvaltojen hallintoa on ollut suljettuna joulukuun 22. päivästä saakka.