Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjeenkantaja tulee Valkoiseen taloon – USA ja Pohjois-Korea neuvotteluissa uudesta huippukokouksesta

Pohjoiskorealainen ydinneuvottelija toi viimeksi Trumpille kirjeen, joka johti Singaporen huippukokoukseen.

Pohjois-Korean pääneuvottelija ydindiplomatiassa neuvottelee tänään Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa ja saattaa tavata myös presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Pääneuvottelija Kim Jong Chol saapui torstai-iltana Washingtoniin. Neuvotteluissa selvitellään, onnistuisiko toinen Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huippukokous. Trump ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un tapasivat viime kesäkuussa Singaporessa.

Huippukokouksen jälkeen yritykset riisua Pohjois-Korea ydinaseista eivät ole edenneet.

Torstaina, vain tunteja ennen Kim Jong Cholin saapumista, Trump paljasti Yhdysvaltain uuden ohjuspuolustusstrategian, jossa Pohjois-Korea muodostaa jatkuvan ja ”poikkeuksellisen uhan”.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea vaikuttavat olevan yhä etäällä toisistaan päävaatimuksissaan: Yhdysvallat vaatii Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan ja Pohjois-Korea vaatii loppua pakotteille.

Pompeon oli määrä tavata Kim Jong Chol viime marraskuussa ja neuvotella toisen huippukokouksen järjestämisestä. Tapaaminen kuitenkin peruttiin viime hetkillä.

Kim Jong-un sanoi uudenvuodenpuheessaan olevansa halukas tapaamaan Trumpin ”milloin vain”.

Kirje johti huippukokoukseen

Viimeksi Washingtonissa käydessään Kim Jong Chol antoi Kim Jong-unin kirjeen Trumpille.

Tuo kirje johti Singaporen huippukokoukseen.

CNN:n haastattelemaan lähteen mukaan Kim Jong Chol olisi tuonut mukanaan uuden kirjeen Trumpille.

Singaporessa Pohjois-Korean diktaattori taipui epämääräiseen lupaukseen ydinaseriisunnasta, mikä johti Trumpin julistamaan, että ”Pohjois-Korea ei enää muodosta ydinaseuhkaa”.

Vaikka neuvottelut eivät ole edenneet konkreettisesti, Trump on ollut kiinnostunut järjestämään toisen Pohjois-Korea-huippukokouksen.

Aiemmin tammikuussa Trump puolusteli etenemisen puutetta Pohjois-Korean kanssa sanomalla, että Pohjois-Korea oli lopettanut ohjus- ja pommikokeet. Trumpin mukaan ilman hänen hallintoaan ”Aasiassa olisi meneillään metka jättisota”.

Vietnamia pidetään todennäköisenä isäntänä Trumpin ja Kimin seuraavalle tapaamiselle. Maalla on hyvät suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Pohjois-Koreaan.