Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maitokäräjien lomassa on syntynyt jo sopua: Kaksi pienmeijeriä ja Valio pääsivät sovintoon vahingonkorvauskiistassa

Alun perin neljä pienmeijeriä vaati Helsingin käräjäoikeudessa Valiolta miljoonien eurojen vahingonkorvauksia. Tällä viikolla meijereistä kaksi on jo päässyt Valion kanssa kiistassa sopuun.

Valiota koskevat vahingonkorvauskäräjät ovat jo ensimmäisen viikon aikana saaneet aikaan sovintoratkaisuja.

Neljä pienmeijeriä nosti kanteet Valiota vastaan yhtiön vuosina 2010–2012 tekemän hinnoittelun vuoksi. Kanteiden taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) parin vuoden takainen ratkaisu, jossa KHO katsoi Valion vääristäneen maitomarkkinoita saalistushinnoittelulla.

Riitajutun pääkäsittelyt alkoivat tällä viikolla Helsingin käräjäoikeudessa. Valio on jo kuitenkin ilmoittanut päässeensä sopuun kahden meijerin, Ilmajoen osuusmeijerin ja Osuuskunta Satamaidon kanssa.

Satamaidon kanssa sopuun päästiin jo tiistaina, kun taas Ilmajoen osuusmeijerin kanssa tehdystä sovusta ilmoitettiin loppuviikosta. Sovintoratkaisusta kertoi torstaina Maaseudun Tulevaisuus. Ilmajoen osuusmeijerin toimitusjohtaja Ari Alhokoski vahvistaa Lännen Medialle, että sovintoratkaisuun on päästy ja kanne on poistettu. Hän ei kuitenkaan avaa sovinnon sisältöä. Myös Satamaidon toimitusjohtaja Anniina Honkanen vahvistaa yhtiön päässeen Valion kanssa sopuun. Yksityiskohtia hän ei kuitenkaan kommentoi, kuten ei tee myöskään Valio.

Kaksi meijeriä jatkaa yhä

Vahingonkorvausoikeudenkäynnissä on kyse siitä, miten Valio hinnoitteli perusmaitotuotteitaan 2010-luvun alussa. Markkinaoikeus ja myöhemmin KHO katsoivat, että Valio polki perusmaitojensa hintoja niin, että kilpailijat kärsivät.

KHO arvioi, että Valion asema perusmaitotuotteiden markkinoilla oli määräävä ja langetti yhtiölle 70 miljoonan euron seuraamusmaksun saalistushinnoittelun takia vuonna 2016.

Valio puolustautui sillä, että se joutui vastaamaan koventuneeseen maitojen hintakilpailuun sen vuoksi, että Arla tuli yhä vahvemmin Suomen-markkinoille.

Seuraamusmaksun lisäksi Valion kilpailijat alkoivat vaatia yhtiöltä vahingonkorvauksia. Niistä on kyse nyt käytävässä vahingonkorvausoikeudenkäynnissä.

Valio päässyt sopuun myös Arlan kanssa

Alkuperäiset neljän pienmeijerin esittämät vahingonkorvausvaatimukset nousivat yhteensä yli 41 miljoonaan euroon. Näistä Satamaidon osuus oli yli 12,5 miljoonaa euroa korkoineen ja Ilmajoen osuusmeijerin runsaat 1,1 miljoonaa euroa.

Yhtiöt hakivat korvauksia muun muassa siksi, että ne joutuivat myymään perusmaitojaan tappiolla. Oikeudessa Valio on kiistänyt vahingonkorvausvaateet.

Valio on päässyt sovintoon vahingonkorvauksista aiemmin myös Arlan kanssa. Tämänkään sopimuksen sisältöä ei ole kommentoitu julkisuuteen.

Maitokäräjillä vahingonkorvauksia vaativat yhä Osuuskunta Maitokolmio sekä Osuuskunta Maitomaa. Alkuperäisen prosessisuunnitelman mukaan oikeudenkäyntiä käydään maaliskuun alkuun saakka.