Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stefan Löfven annettiin vauvana pois – päätyi Ruotsin politiikan huipulle

Löfven liittyi sosiaalidemokraatteihin jo 13-vuotiaana.

Stefan Löfven on jälleen Ruotsin pääministeri, kun kuukausia kestänyt pattitilanne vaalien jälkeen päättyi tällä viikolla ja hallituspohjasta päästiin sopuun.

Löfven, 61, on toiminut Ruotsin pääministerinä vuodesta 2014 ja sosiaalidemokraattien puheenjohtajana vuodesta 2012.

Hänen elämänsä alku on poikkeuksellinen. Löfven syntyi Tukholmassa heinäkuussa 1957, mutta hänen äitinsä ei pystynyt pitämään sekä häntä että hänen kaksoisveljeään. Löfven pääsi kymmenen kuukauden ikäisenä Iris ja Ture Melanderin perheeseen.

Perhe asui maaseudulla Sollefteåssa, lähes 500 kilometriä pohjoiseen Tukholmasta.

– Hän oli rauhallinen ja hieno, ei koskaan mitään ongelmia, kuvaili yli kahdeksankymppinen adoptioäiti Iris Melander Expressenille vuonna 2012.

Kun Löfven valittiin pääministeriksi vuonna 2014, Melander sanoi Ruotsin radiolle, että Melander ei ollut koskaan käynyt Tukholmassa – eikä aio mennä.

– Sen täytyy olla pahin työpaikka, jonka voi itselleen ottaa, Melander sanoi pääministerin työstä.

Löfven ei koskaan tavannut biologista isäänsä, mutta 22-vuotiaana hän sai yhteyden biologiseen äitiinsä ja veljeensä.

Politiikka kiehtoi lapsesta asti

Löfven on kertonut, että politiikka kiehtoi häntä jo lapsena. – Muistan hyvin selvästi, kun (amerikkalainen senaattori) Robert Kennedy murhattiin. Hän symboloi minulle jotakin, vaikka olin vain 11-vuotias. Vain pari vuotta myöhemmin liityin puolueen nuorisojärjestöön, suureksi osaksi Olof Palmen vuoksi, Löfven kertoi brittilehti The Guardianin haastattelussa vuonna 2013.

Vuonna 1979 parikymppinen Löfven aloitti hitsaajana puolustusteollisuuden palveluksessa Örnsköldsvikissä, joka sijaitsi noin sadan kilometrin päässä kotipaikkakunnalta.

Jo parin vuoden päästä Löfven pääsi ensimmäisiin ammattiliiton tehtäviin työpaikallaan. Hitsaajan ura päättyi lopulta vuonna 1995, kun hän aloitti työt IF Metall -ammattiliitossa. Liiton puheenjohtajaksi Löfven nousi kymmenen vuotta myöhemmin.

Kun Löfven valittiin sosiaalidemokraattien johtoon, hän oli ensimmäinen ammattiliittojohtaja tehtävässä. Löfven on kertonut kuuntelevansa Bruce Springsteeniä ja ruotsalaista Ulf Lundellia . Löfvenillä ei ole biologisia lapsia. Hän on naimisissa Ulla Löfvenin kanssa, jolla on kaksi lasta.