Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestari Pawel Adamowiczin hautajaissaatto täytti kadut Gdanskissa – "Yksi vaihe historiassa ja humaanisuudessa on ohi"

Poliisi on pidättänyt murhasta epäiltynä 27-vuotiaan miehen. Lisäksi kymmenkunta ihmistä on otettu kiinni sosiaalisessa mediassa ilmenneen väkivallanlietsonnan vuoksi.

Gdanskin kadut täyttyivät lauantaina kynttilöitä ja lippuja kantavista puolalaisista, jotka osallistuivat kaupunkinsa pormestari Pawel Adamowiczin hautajaissaattoon.

Arkkua kuljettanut auto lähti liikkeelle solidaarisuuskeskuksen luota ja ohitti kouluja, muistomerkkejä ja muita Adamowiczin elämän varrelta tärkeitä paikkoja. Itse hautajaiset pidetään huomenna Pyhän Marian kirkossa. – Tunnemme syvää tyhjyyttä erityisesti siksi, koska pormestari lähti sellaisella tavalla, sellaisessa kaupungissa ja sellaisella hetkellä. Mielestäni yksi vaihe historiassa ja humaanisuudessa on ohi, totesi kadunvarrelle saapunut opettaja Ewa Wasinska-Stelter.

53-vuotiasta Adamowiczia puukotettiin sunnuntaina hyväntekeväisyystapahtumassa, ja hän kuoli sairaalassa seuraavana päivänä.

Maan virallista linjaa avoimempi maahantulolinja

Adamowicz johti Gdanskin kaupunkia vuodesta 1998 saakka ja oli näin yksi Puolan pitkäaikaisimmista pormestareista. Hän uusi paikkansa lokakuussa voitettuaan hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen ehdokkaan.

Pormestari vastusti voimakkaasti hallitsevan puolueen maahanmuuttopolitiikkaa. Hän muun muassa rohkaisi pakolaisia hakemaan turvapaikkaa Gdanskista maan virallisen linjan vastaisesti.

Julistuksensa vuoksi hän joutui vuonna 2017 kymmenen kollegansa tavoin äärioikeistolaisen liikkeen listalle, jossa pormestareille oli laadittu tekaistut kuolintodistukset.

Murhasta pidätys, somessa väkivallanlietsontaa

Poliisi on pidättänyt murhasta epäiltynä 27-vuotiaan miehen, joka syytti Adamowiczin entistä puoluetta vangitsemisestaan. Epäilty oli vapautettu vasta joulukuussa viiden ja puolen vuoden vankeustuomion jälkeen. Hänet oli tuomittu pankkiryöstön yrityksestä.

Viime päivinä poliisi on ottanut kiinni ainakin kymmenen ihmistä sosiaalisessa mediassa ilmenneen ja Adamowiczin kuolemaan liittyneen väkivallanlietsonnan vuoksi.

Myös Puolan poliitikkoja on syytetty vihapuheen lietsonnasta.