Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja

Työttömyyden kustannukset sisältäen verotulojen ja työttömyysvakuutusmaksujen menetykset olivat vuonna 2016 Suomessa yhteensä 10,8 miljardia euroa, kertoo PTT:n tuore tutkimus.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan työttömyys maksaa liikaa yhteiskunnalle.

– Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään vuosittain. Ei, vaikka viime vuosina työvoiman vahvistunut kysyntä ja aktivointitoimet ovat vähentäneet työttömien määrää selvästi, ministeri toteaa tiedotteessa.

Lindström kommentoi Pellervon taloustutkimuksen (PTT:n) toteuttamaa Työttömyyden laajat kustannukset -tutkimusta, jonka tulokset julkistettiin maanantaina.

Raportin mukaan työttömyyden kustannukset vuonna 2016 olivat Suomessa 10,8 miljardia euroa. Verotulojen ja työttömyysvakuutusmaksujen menetys oli 4,1 miljardia.

Lindström toteaa, että yhden työttömän työllistyminen kokoaikatöihin säästäisi keskimäärin noin 7 000 euroa vuosittaisissa työttömyysetuusmaksuissa. Pitkäaikaistyöttömyydestä työllistyvä toisi yhteiskunnalle 11 000 euron säästön.

Ministeri muistuttaa, ettei talouden nykyinen korkeasuhdanne säily loputtomiin. Siksi työttömyyden aiheuttamia kustannuksia tulisi pystyä pienentämään.

Työttömyyden vähentämisessä keskeistä ovat hänen mukaansa tehokas työnvälitys ja oikea-aikaiset, yksilöllisesti toimivat palvelut.

– Erityisesti työllistäminen palkkatuella yksityiselle sektorille, oppisopimuskoulutus ja ammatillinen koulutus vaikuttavat myönteisesti sekä työllistymiseen että tuloihin kolmen vuoden seurantajakson aikana.

PTT:n raportissa arvioitiin työttömyydestä syntyvien suorien kustannusten, kuten työttömyysturvan, työvoimapalvelujen ja työllistämistoimenpiteiden, lisäksi epäsuoria kustannuksia, kuten verotulojen menetystä, sosiaali- ja terveyspalvelumenoja sekä työttömien tulonmenetystä.

Juttua korjattu 22.1. klo 7.30. Jutun alaotsikon luku korjattu.