Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen suurlähetystön viisumihuijauksesta epäillyt suomalaisia ja turkkilaisia — Väärillä papereilla matkustaneita ei epäillä rikoksista

Suomen viranomaiset epäilevät, että Suomen Ankaran-suurlähetystöstä on välitetty hyötymistarkoituksessa jopa satoja laittomia Schengen-viisumeita turkkilaisille. Esitutkinta asiasta on kesken, eivätkä viranomaiset osaa vielä vastata, jäätiinkö viisumeilla Suomeen tai paljastuuko jutussa ehkä muitakin rikoksia.

Suomen viranomaiset tutkivat suurta viisumihuijauskokonaisuutta. Viranomaiset epäilevät, että jopa sadoittain turkkilaisia on matkustanut laittomilla Schengen-viisumeilla Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Juttua tutkivat Rajavartiolaitos ja Keskusrikospoliisi. – Viisumi oikeuttaa saapumaan maahan ja yleensä lyhytkestoiseen oleskeluun. Viisumeilla on voitu matkustaa Eurooppaan, tai tulla esimerkiksi ensin Suomeen ja jatkaa sitten muualle Eurooppaan, kertoo tutkinnanjohtaja Antti Leskelä Suomenlahden merivartiostosta.

– Viisumit on myönnetty turkkilaisille. Selvitämme parhaillaan mahdollisia epäselvyyksiä sadoissa viisumeissa, mutta määrä tarkentuu tutkinnassa. Siihen en ota kantaa, voiko se kohota.

Suomen viranomaiset epäilevät, että laittomat viisumit on myönnetty Suomen Ankaran-suurlähetystössä Turkissa.

Rajavartiolaitos tutkii juttua törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä ja Keskusrikospoliisi törkeänä virka-aseman väärinkäyttämisenä.

Epäiltyinä on kolme paikan päältä palkattua henkilöä. Yksi heistä on vangittuna Suomessa.

– Epäiltyinä on Suomen ja Turkin kansalaisia, Leskelä sanoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan kaikki mahdollisesti laittomat viisumit on myönnetty Turkin kansalaisille. Motiivia viranomaiset eivät kommentoi. – Törkeä virka-aseman väärinkäyttö rikosnimikkeenä tarkoittaa kuitenkin sitä, että teko on hyödyttänyt siihen syyllistynyttä, vihjaa rikosylikomisario Mika Ihaksinen Keskusrikospoliisista.

– Ilman hyötymistä kyse olisi törkeästä virkarikoksesta.

Rajavartiolaitoksen Antti Leskelä muistuttaa, että Eurooppaan ja Suomeen matkustetaan kolmansista maista jatkuvasti väärennetyillä asiakirjoilla.

– Yleisesti voin sanoa, että esimerkiksi monet turvapaikanhakijat saapuvat maahan väärillä asiakirjoilla ja voivat sitten hakea turvapaikkaa ilman, että heitä epäiltäisiin rikoksista, Leskelä kuvailee.

Leskelän mukaan nyt tutkinnassa olevassa jutussa epäiltyjä ovat ainoastaan laitonta viisumikauppaa tehneet henkilöt, eivät kyseisillä viisumeilla matkustaneet turkkilaiset.

– Kuinka moni näistä henkilöistä on mahdollisesti jäänyt Suomeen, sitä en osaa sanoa, Leskelä toteaa.

– En ota myöskään kantaa siihen, mitä muita rikoksia tämän rikoskokonaisuuden takaa voi paljastua.

Esitutkintaviranomaisten yhteisen tiedotteen mukaan epäilyssä on kyse Schengen-viisumien myöntämisperusteista.

– Että viisumihakemuksia varten olisi annettu virheellisiä tietoja, ja viisumeita olisi myönnetty väärin perustein, kertoo Leskelä kuvailee tiedotteessa.

Rikosepäilyt syntyivät, kun viisumien myöntöprosessia valvottiin. Lisäksi rajatarkastuksissa rajavartijat tekivät havaintoja epäselvyyksistä.

– Rajavartijoiden työtä on tarkastaa matkustajia ihmisvirrasta. Tuhansien ja tuhansien ihmisten tarkastamisen ja maahantulopuhutteluiden jälkeen ammattitaito kehittyy aika kovaksi, kuvailee Leskelä.

– Tämä tapaus osoittaa, että rajavalvonta toimii. Ilman sitä emme olisi voineet aloittaa tutkintaa.

Keskusrikospoliisi epäilee törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä kahta henkilöä. Suomen viranomaiset ovat takavarikoineet Ankaran-suurlähetystöstä merkittävän määrän viisumiarkistoa. – Käymme nyt läpi satoja dokumentteja selvittääksemme, ovatko rikosepäilyt todellisia, sanoo rikosylikomisario Mika Ihaksinen Keskusrikospoliisista.

– Mahdollisia valvontavastuukysymyksiä selvitetään tarvittaessa myöhemmin.

Rajavartiolaitos ja KRP kertovat, että esitutkinta asiasta on kesken. Syytteennoston määräaika on myöhemmin keväällä.

Rajavartiolaitos ja KRP kertovat tehneensä asian selvittämisessä tiivistä yhteistyötä ulkoministeriön kanssa.