Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"

Maiden välisestä uudistetusta sopimuksesta toivotaan torjunta-apua populismin nousuun EU:ssa.

Ranskan ja Saksan johtajat tapasivat tiistaina Saksan Aachenissa ja allekirjoittivat uuden maiden välisen kumppanuussopimuksen, kertoi uutistoimisto Reuters. Sillä halutaan näyttää, että Euroopan unionin mahtimaat säilyttävät yhtenäisen linjansa huolimatta kielteisesti EU:hun suhtautuvasta nationalisesta liikehdinnästä. – Haluamme antaa sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle, sanoi Aachenissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vastaanottanut Saksan liittokansleri Angela Merkel . Saksan ja Ranskan edellinen kumppanuus Élysée-sopimus solmittiin vuonna 1963. Sen allekirjoittivat kansleri Konrad Adenauer ja presidentti Charles de Gaulle , joka esti samana vuonna Britannian liittymisen unionin edeltäjään, Euroopan yhteisöön.

Keltaliivit odottivat Macronia

Kun Merkel odotti Macronia saapuvaksi paikalle, Aachenin kaupungintalon edustalle kokoontui mielenosoittajia. Osa antoi tukensa EU:lle pidellen keltasinisiä ilmapalloja, mutta toiset olivat pukeutuneet keltaisiin heijastinliiveihin.

Macronia vastustavat keltaliivit protestoivat Ranskassa viime viikonloppuna jo kymmenettä viikkoa peräkkäin.

Saksa haluaa turvallisuuneuvostoon

Uudistetussa sopimuksessa on uutta se, että Saksa ja Ranska sopivat molempien tekevän työtä sen eteen, että Saksa hyväksytään YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi. Sen liittolaiset Yhdysvallat, Britannia ja Ranska kuuluvat turvallisuusneuvoston pysyviin jäseniin, ja Saksa on pyrkinyt kasvattamaan vaikutusvaltaansa YK:ssa vuosien ajan.

Sopimuksessa alleviivataan Saksan ja Ranskan sitoutumista EU:hun ja Natoon ja annetaan ymmärtää, että maat taistelevat nationalistipoliitikkoja vastaan, jotka yrittävät murentaa EU:ta.

Sekä Merkel että Macron ovat kärsineet kolauksen johtajuudessa omilla tonteillaan ja heitä on arvosteltu riittämättömästä EU-visiosta. – EU on syvästi kahtiajakautunut. Saksan ja Ranskan välinen, erityinen suhde ajaa meidän vielä kauemmaksi muusta Euroopasta, kritisoi Saksassa nousseen oikeistopopulistisen AfD-puolueen johtaja Alexander Gauland .