Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Rinnettä sijaistava Marin on kovan paikan edessä

Yksikin lipsahdus vaalitenteissä voi viedä puolueelta tuhansia ääniä ja paikan tulevan hallituksen pääministerinä, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rintee n sairastuminen on demareille paljon hankalampi paikka, kuin mitä puolueesta annetaan ymmärtää. Rinnettä tuuraava ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin on poliittisen uransa kovimmassa paikassa. On selvää, että vastuu painaa ja jännittää ensimmäisen kauden kansanedustajaa. Se näkyy jo hänen olemuksessaan.

Eduskuntavaalien alla pelissä on paljon. Siitä, että Marin pystyi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana pitämään kokouskuria yllä kiperissä tilanteissa, ei välttämättä ole nyt paljon apua.

Yksikin lipsahdus vaalitenteissä voi viedä puolueelta tuhansia ääniä ja paikan tulevan hallituksen pääministerinä.

Tuoreena kasvona Marin voi tuoda demareille lisää nuorten ja vihreisiin kallellaan olevien naisten kannatusta. Samalla se kuitenkin nostaa perinteisten duunarimiesten kynnystä palata takaisin puolueen helmoihin, jos he ovat viime kerralla livenneet äänestämään perussuomalaisia.

Duunariäänestäjät katselevatkin nyt ihmeissään, ettei vain ilmastonmuutoksen hillintä ole sdp:lle tärkeämpää kuin kotimaan teollisuuden eduista huolehtiminen.

Vientiteollisuuden liitot ovat jo lähteneet yhteiselle vaalikiertueelle sillä teemalla, että suomalainen teollisuus on ekoteko. Yksi ja toinen äänestäjä miettii huolestuneena, paljonko bensiinin, dieselin ja sähkön hinta tulevaisuudessa nousee ja koska polttomoottoriautot kielletään.

Marin haparoi jo ilmastoaiheisessa vaalitentissä Rinnettä tuuratessaan. Kiertelevät ja ympäripyörät vastaukset voi ymmärtää pakon sanelemina, mutta ne ovat omiaan hämärtämään puolueen linjaa.

Rinteen sairausloma voi myös nostaa pintaan sdp:n sisäiset jännitteet, jotka on juuri saatu painettua pinnan alle, kiitos galluppien ykkösaseman. Jos gallupit värähtävät alaspäin ja kokoomus sujahtaa ohi, voidaan alkaa vaatia näkyvämpää roolia esimerkiksi toiselle varapuheenjohtajalle Maarit Feldt-Rannalle . Hän on politiikassa huomattavasti Marinia kokeneempi, samoin kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman .

Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka demareiden pääkannattajakunta, eläkeläiset, Rinteen sijaisjärjestelyyn sopeutuu. Lupaus satasen korotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin on sittenkin jotenkin uskottavampi kuuttakymppiä lähestyvän miehen kuin kolmekymppisen naisen suusta.

Sdp julkistaa vaaliohjelmansa lauantaina Helsingissä järjestettävässä eduskuntavaalikampanjan avauksessa. Kun Rinne ei pääse tilaisuuteen osallistumaan, demareiden tehtäväksi jää puolustautua sillä, että ohjelma on sentään hyväksytty Rinteen johdolla.

aki.taponen@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.