Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venezuelan Maduro esitti USA:n diplomaateille uhkavaatimuksen – "Lähetystön työntekijöillä on 72 tuntia aikaa lähteä maasta"

Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi vastauksensa heti. Entisellä presidentillä ei ole heidän mukaansa valtaa katkaista suhteita.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro kertoi keskiviikkona katkaisevansa maansa diplomaattiset suhteet Yhdysvaltoihin. Hän vaati lähetystön työntekijöitä lähtemään maasta 72 tunnin kuluessa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vastasi, ettei Madurolla ei ole valtaa katkaista suhteita. – Yhdysvallat ei tunnusta Maduron hallintoa Venezuelassa. Yhdysvallat ei myöskään katso, että entisellä presidentillä Nicolas Madurolla on laillista valtaa katkaista diplomaattiset suhteet Yhdysvaltain kanssa ja julistaa diplomaattimme ei-toivotuiksi henkilöiksi, totesi ulkoministeri Mike Pompeo CNN:lle.

CNN:n mukaan Pompeo kertoi Yhdysvaltojen ryhtyvän tarvittaessa toimiin, jos joku uhkaa heidän lähetystönsä tai sen henkilöstön turvallisuutta. Tilannetta edelsi Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Guaidon julistautuminen maan virkaa toimittavaksi presidentiksi. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti välittömästi uuden johtajan ja totesi Guaidon palauttavan demokratian Venezuelaan. Trump lupasi hänelle Yhdysvaltojen kaiken diplomaattisen ja taloudellisen tuen. Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino puolestaan julisti, ettei maan armeija hyväksy Guaidoa presidentiksi. Nicolas Madurolla on siis armeijan tuki.

Guaidon presidentin valaa edelsivät jättiprotestit

Oppositiojohtaja Juan Guaido vannoi keskiviikkona presidentin valan kannustavan joukon edessä. Julistusta edelsivät jättiprotestit Venezuelassa. Sadattuhannet ihmiset vaativat presidentti Nicolas Maduron hallituksen eroa.

Aiemmin tällä viikolla mielenosoituksissa kuoli neljä ihmistä.

Guaido on pitänyt Maduroa vallananastajana. Hän on sanonut haluavansa syrjäyttää Maduron armeijan avulla ja julistaa maahan uudet vapaat vaalit.

Venezuela kärsii tällä hetkellä hyperinflaation aiheuttamasta taloudellisesta romahduksesta.

Maduro aloitti uuden presidenttikautensa 10. tammikuuta. Viime vuoden vaaleja pidettiin laajasti vilpillisinä.

Maduron hallitus syyttää Guaidoa vallankaappauksesta ja on uhannut panna hänet vankilaan.