Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kriisimaa Venezuelan johtoon havitteleva nälkälakkoileva insinööri Guaidó, 35, on tunnetuimman oppositiopoliitikon Leopoldo Lópezin kasvatti

Juan Guaidó sai kansalaisilta hurmioituneen vastaanoton ja kansainvälistä tukea, mutta onko hänestä Nicolas Maduron syrjäyttäjäksi?

Juan Guaidó , joka yllätti maailman keskiviikkona julistautumalla moniongelmaisen Venezuelan presidentiksi, on toiminut maan parlamentin puhemiehenä vasta kolme viikkoa, kertoo CNN. Guaidó on siis venezuelalaisille suhteellisen tuntematon kasvo. 35-vuotias Guaidó on pystynyt nopeasti kokoamaan kasaan liikkeen, joka vastustaa maata viisi vuotta hallinnutta presidentti Nicolás Maduroa . Guaidó kutsuu Maduroa riistäjäksi ja on luvannut maalle vapaat vaalt ja uuden hallituksen.

Mitä tiedetään miehestä, joka Twitterissä kuvaa itseään kertomalla olevansa rakastunut Venezuelaan?

Guaidó on kotoisin rannikkokaupunki La Guairasta, jossa sijaitsevat maan keskeisimmät satamat ja lentokentät. Hän selvisi perheineen vuonna 1999 kaupunkia kohdanneesta maanvyörystä, jossa kuoli tuhansia ihmisiä ja tuhoutui tuhansia koteja, kertoo CNN.

Pidätettiin matkalla protestiin

Guaidó opiskeli tuotantotekniikan insinööriksi pääkaupungin Caracasin Católica Andrés Bello -yliopistossa. Hänestä tuli poliittisesti aktiivinen opiskeluaikoinaan. Hän osallistui protesteihin, joissa vastustettiin silloisen presidentin Hugo Chávezin epäiltyjä yrityksiä kontrolloida mediaa. Chávez syytti RVTV-mediayhtiötä mediaa säätelevien lakien rikkomisesta ja vallankaappausyrityksen tukemisesta. Vuonna 2007 Chávez korvasi yhtiön valtiollisella mediayhtiöllä.

Vuonna 2009 Guaidó perusti yhdessä toisten poliittisesti aktiivisten nuorten kanssa puolueen Voluntad Popular eli Yleinen tahto. Puolueen tavoite oli voittaa köyhyys ja turvata demokratia kaikille venezuelalaisille. Mukana oli Leopoldo López , yksi maan tunnetuimmista oppositiopoliitikoista. López, joka istuu tällä hetkellä kotiarestissa, on mentoroinut Guaidóa vuosien ajan.

Huolimatta tuoreesta nimityksestään parlamentin puhemieheksi Guaidó on ollut kansalliskokouksen varajäsen vuodesta 2011. Hänet valittiin vuonna 2016 Vargasin osavaltion edustajaksi.

Vuonna 2015 hän osallistui nälkälakkoon, jossa vaadittiin parlamenttivaaleja. Jokin aika sitten Guaidó pidätettiin matkalla protestiin, sen jälkeen kun hän oli sanonut julkisesti olevansa valmis korvaamaan Maduron.