Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Protestien odotetaan jatkuvan Venezuelassa – Keskiviikon mielenosoituksissa kuoli ainakin 21 ihmistä

Presidentiksi itsensä nimittäneen Juan Guaidón on tarkoitus puhua perjantaina kansalle Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Keskiviikkona Venezuelan kadut täyttyivät protestoivista ihmisjoukoista.

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään pääkaupungissa Caracasissa ja eri puolilla maata. Turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoituksia kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.

Ylen mukaan keskiviikon protesteissa sai surmansa ainakin 21 ihmistä. Torstaina Caracas on hiljentynyt, mutta protestien odotetaan jatkuvan.

Venezuela ajautui kaaokseen, kun parlamentin puhemies ja oppositiojohtaja Juan Guaidó nimitti itsensä virkaatekeväksi presidentiksi keskiviikkona. Presidentti Nicolás Maduro ei sitä hyväksynyt, joten maassa on nyt kaksi kilpailevaa presidenttiä. Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino julisti keskiviikkona, ettei maan armeija hyväksy Guaidoa presidentiksi. Madurolla on siis armeijan tuki. Ulkomaista Madurolle tukensa ovat ilmaisseet Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sekä Kiina. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti välittömästi uuden johtajan ja lupasi Juan Guaidólle Yhdysvaltojen kaiken diplomaattisen ja taloudellisen tuen. Guaidólle tukensa ovat antaneet myös Kanada ja lukuisat Etelä-Amerikan maat.

EU ei ole tunnustanut Guaidóa maan uudeksi presidentiksi.

Venezuelalaiset vastustivat presidentti Maduroa jo vuonna 2017. Tuolloin mielenosoituksissa kuoli yhteensä yli sata ihmistä.

Perjantaina Juan Guaidón on tarkoitus puhua kansalle Caracasissa.