Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sdp:n Sanna Marin hallituskuvioista: Vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa hallitusohjelman tekeminen olisi helpompaa

Varapuheenjohtaja Sanna Marinin mukaan nykyisen oikeistohallituksen ja sdp:n tavoitteet ovat hyvin kaukana toisistaan.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin on sitä mieltä, että luontaiset kumppanit seuraavaan hallitukseen löytyisivät samaa arvopohjaa edustavista puolueista.

– Nykyisistä oppositiopuolueista vihreät, vasemmistoliitto ja sdp jakaisivat samanlaiset arvot. Näiden puolueiden kanssa yhteistyön tekeminen ja hallitusohjelman muodostaminen olisi helpommin mahdollista, Marin sanoi sdp:n eduskuntavaalistartin tiedotustilaisuudessa.

Hän lisäsi, että eduskuntavaalit tietenkin ratkaisevat.

– Jos me johdamme hallitusneuvotteluita, kaikkein tärkeintä on, että meille tärkeimmät tulevaisuusuudistukset ja isot linjat toteutuvat. Olemme valmiita keskusteemaan muiden puolueiden kanssa.

Kysymykseen kumpi olisi mieluisampi kumppani, keskusta vai kokoomus, Marin ei pystynyt vielä vastaamaan.

– Vaalit käydään 14. huhtikuuta. Kansalaiset silloin päättävät, mitä puolueita he vaaleissa arvostavat ja kenelle he luottamusta antavat.

Iltalehti julkaisi viikko sitten kyselyn, jossa kokoomuksen puolue-eliitistä vain 13 prosenttia haluaisi sdp:n kanssa hallitukseen, kun taas ylivoimainen enemmistö toivoi hallitusyhteistyön jatkuvan keskustan kanssa.

Marinin mukaan kysely osoitti sen, että istuvan oikeistohallituksen ja sdp:n arvot ja tavoitteet ovat hyvin kaukana toisistaan.

– Nykyinen hallitus on tehnyt tosi oikeistolaista politiikkaa, josta kokoomuslaiset ovat pitäneet.

Stoppia eriarvoistumiselle

Hallitusvastuun kynnyskysymyksistä Marin sanoi, että keskeisin punainen lanka on se, että eriarvoistumiskehitys saadaan seuraavalla vaalikaudella pysäytettyä.

– Tulo- ja hyvinvointierojen pitää kaventua. Yhteiskunnan toimet pitää tehdä niin, että ihmiset ovat entistä tasa-arvoisempia.

Kysymykseen sdp:n yli satasivuisen vaaliohjelman rahoituksesta Marin vastasi viittaamalla puolueen vero-ohjelmaan.

– Tiivistämällä veropohjaa, puuttumalla aggressiiviseen verosuunnitteluun ja veronkiertoon on mahdollista kerätä jopa pari miljardia lisää rahaa.

Marin vertasi, että kokoomuksen lupaamien veronalennusten yhteissumma huitelee yli kolmessa miljardissa. Siksi kokoomukselta pitäisi Marinin mukaan kysyä, miten ne aiotaan rahoittaa.

– Sdp:n tulevaisuusinvestoinnit maksavat itsensä takaisin. Ne vahvistavat työllisyyttä ja ovat avainasemassa myös huoltosuhteen näkökulmasta.

Hoitotakuun tiukentaminen niin, että hoitoon pääsisi viikon sisällä, tuhat uutta lääkäri-hoitajaparia ja terveyskeskusten asiakasmaksuista luopuminen maksaisivat Marinin mukaan noin 300 miljoonaa euroa.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus oppivelvollisuutta laajentamalla muuttaisi oppimateriaalit maksuttomaksi. Marin sanoi, että talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan olisi yksi kustannustehokkaimmista tavoista nostaa työllisyysastetta, jos jokainen nuori kävisi vähintään toisen asteen koulutuksen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman täydensi, että digitaalisten oppimateriaalien avulla oppivelvollisuuden laajentamisen kustannukset olisivat noin 20–30 miljoonaa euroa ikäluokkaa kohti.

Lindtmanille kovat aplodit

Antti Lindtman piti kampanja-avauksessa voimakkaan puheen.

– Talous kasvaa, työllisyys nousee ja elämme todennäköisesti suhdannehuippua. Silti neljättä vuotta peräkkäin lapsiperheiden, opiskelijoiden, työttömien ja sairaiden perusturvaa leikataan.

Lindtman otti maalitaulukseen nykyhallituksen ministerit.

– Suomalaiset eivät halua valtiovarainministeriä, joka menee työvoimatoimistoon sanomaan heille, jotka ilman omaa syytään ovat menettäneet jo ennestään puolet tuloistaan, että ketkä heistä ovat täyden työttömyysetuuden ansainneet.

– Suomalaiset ansaitsevat ulkoministerin, jolle naisten oikeudet eivät ole vain pelinappula ja kauppatavaraa.

– Suomalaiset eivät halua opetusministeriä, joka menee päiväkotiin kertomaan, että nyt on työttömien lasten aika lähteä kotiin, Lindtman sanoi ja sai joka kerta kovat aplodit.

Sdp julkisti vaalistarttitilaisuudessa myös televisiomainoksen. Siinä puheenjohtaja Antti Rinne toimii bussinkuljettana ja sanoo, että ”meillä taitaa olla sama suunta, tulkaahan kyytiin”.