Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Donald Trump nousee esille useamman maan päämiehen uudenvuodenpuheissa – Yksi varoittelee, toinen kehuu lisääntynyttä yhteistyötä

Pohjois-Korean Kim Jong-un on valmis tapaamaan Trumpin milloin vain.

Maailman johtavimpien maiden päämiesten uudenvuodenpuheet kulkevat lähes saman kaavan mukaan. Oman maan kansalaisille vakuutetaan, että talous on hyvällä mallilla ja kehitys kulkee vauhdilla eteenpäin. Samalla maiden johtajat lähettivät viestejä lähinnä Yhdysvaltojen suuntaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi halunsa lisätä vuoropuhelua Trumpin kanssa. Hän tosin sanoi, että viime vuosi ei tuonut toivottua lämpenemistä maiden välille, mutta Venäjä on valmis jatkamaan keskusteluja. Reutersin mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping lähetti Trumpille uudenvuodentervehdyksen, jossa Xi toivoi, että Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen yhteistyö jatkuu edelleen. Maiden välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta on kulunut tasan 40 vuotta.

Hän totesi, että maiden välillä on ollut ylä- ja alamäkiä viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta eteenpäin on päästy.

Xi ja Trump puhuivat puhelimessa viime viikonloppuna ja Trump kutsui puhelua pitkäksi ja oikein hyväksi.

Kiinan ovet leveämmin auki

Xi totesi kansalaisille suunnatussa uudenvuodenpuheessaan, että riskeistä ja haasteista huolimatta maa sai taloutensa vuonna 2018 kasvuun. Kiinalaisten elintaso on noussut entisestään, mutta maalla on edelleen tehtävää köyhyydessä elävien määrän vähentämisessä.

Hän myös totesi, että päänavaus saastumisen hillitsemiseksi on onnistunut. Xi kiitteli maan tiedemiehiä, insinöörejä ja rakennusmiehiä vuoden aikana tapahtuneista edistysaskelista ja kiinalaisista keksinnöistä.

Maa oli viime vuonna useiden kansainvälisten tapahtumien isäntämaa ja Kiinan johto vieraili useissa maanosissa. Xi oli tyytyväinen Kiinan avautumisesta. Maan ovet tulevat tänä vuonna olemaan vielä leveämmin auki, Xi sanoi.

Tänä vuonna Kiinassa vietetään maan 70-vuotisjuhlaa.

Pohjois-Korea uhittelee edelleen

Pohjois-Korean Kim Jong-un totesi uudenvuodenpuheessaan, että hän on sitoutunut ydinaseohjelman purkamiseen, mutta hän myös varoitti, että suunta muuttuu, jos Yhdysvallat jatkaa pakotteitaan Pohjois-Korean suuntaan.

Yhdysvallat ei ole halunnut luopua pakotteista ennen kuin Pohjois-Korea luopuu ydinaseohjelmastaan. Kim Jong-un totesi puheessaan, että hän on kuitenkin valmis tapaamaan presidentti Donald Trumpin uudelleen milloin tahansa.

Kim Jong-un on halukas parantamaan välejään myös Etelä-Korean kanssa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Koreassa koettiin, että Kimin puheesta kuului luja tahto edistää suhteita Yhdysvaltoihin ja Etelä-Koreaan. Analyytikkojen mielestä Kimin viesti oli, että hän haluaa pysyä puheväleissä kahden maan kanssa, mutta vain Kimin omilla ehdoilla.

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi reagoinut Kimin puheeseen.