Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löfven työskenteli tehtaassa, kun Wallström oli jo apulaisministeri – Suomeen on saapumassa Ruotsista johtajapari, joiden taustat ovat kuin yö ja päivä

Ruotsi sai pitkään jatkuneet hallitusneuvottelunsa päätökseen. Pääministerinä jatkava sosiaalidemokraattien Stefan Löfven saapuu Suomeen tiistaina tapaamaan muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Samana päivänä ulkoministerit Margot Wallström ja Timo Soini (sin.) kohtaavat.

Ruotsin hallituksen kärkiministerit suuntaavat ensi metreillä Suomeen. Viikko sitten toisen pääministerikautensa aloittanut sosiaalidemokraattijohtaja Stefan Löfven tapaa alkavalla viikolla sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistön että pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

Valtioneuvosto on ilmoittanut Helsingissä tiistaina pidettävän pääministeritapaamisen aiheiksi maiden väliset suhteet, ajankohtaiset EU-asiat, muuttoliike sekä ilmasto- ja turvallisuuskysymykset. Teemoissa on samaa kuin asioissa, joista Löfven puhui viime viikolla linjapuheessaan Ruotsin valtiopäivillä.

– Töitä on saatava lisää, ja ilmastopäästöjä on vähennettävä. Hyvinvoinnin on parannuttava, ja integraation on muututtava yhä tehokkaammaksi. Turvallisuuden on lisäännyttävä, ja rikollisuutta vastaan on kamppailtava, Löfven muun muassa linjasi. Samana päivänä teemojen käsittely jatkuu, kun Ruotsin ulkoministerinä jatkava Margot Wallström keskustelee kollegansa Timo Soinin (sin.) kanssa maiden välisestä yhteistyöstä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Ulkoministeriön mukaan keskustelu pidetään osana ministereiden aiemmin lanseeraamaa keskustelukonferenssia. Ulkoministereiden puheenaiheina ovat myös arktiset kysymykset sekä suhteet Yhdysvaltoihin.

Vierailut alkavat naapurista

Ruotsin ja Suomen väliset suhteet ovat aina olleet tiiviit, joten siinä valossa ei ole yllättävää, että Ruotsin ministerit suuntaavat suoraan itänaapuriinsa.

Pääministeri Sipilän ensimmäinen valtiovierailu kesäkuussa 2015 suuntautui Ruotsiin, ja tavanmukaista on myös ollut, että tasavallan presidentti tekee ensimmäisen virkamatkansa Tukholmaan.

Perinteistä huolimatta Löfven nosti hallitusjulistuksessaan esiin varsinkin puolustusyhteistyön tiivistämisen Suomen kanssa.

– Ruotsi ei aio hakea Nato-jäsenyyttä. Me kuitenkin ylläpidämme transatlanttista linkkiämme ja kehitämme puolustusyhteistyötämme varsinkin Suomen kanssa, Löfven totesi.

Suomi oli ainoa kumppanimaa, jonka Löfven erikseen nosti esiin.

Ay-johtajasta pääministeriksi

TiistainaSuomeen saapuvat Löfven ja Wallström ovat työskennelleet viime vuodet tiiviisti yhdessä, mutta kaksikon taustat politiikassa eroavat vahvasti toisistaan. Löfven nousi politiikan huipulle Ruotsissa vasta 2012, kun hänet valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtoon. Sitä ennen Löfven oli ruotsalaisen IF Metall -ammattiliiton johtaja. Hänellä on hitsaajan koulutus.

Työuraa hänellä on paljon varsinkin ammattiyhdistysliikkeestä paljon, mutta 1990-luvun puoleenväliin saakka Ruotsin nykyinen pääministeri työskenteli Hägglundsin puolustustarviketehtaassa Pohjois-Ruotsissa Örnsköldsvikissä.

Wallström sen sijaan on ollut nuoresta saakka politiikassa. Hänet valittiin ensimmäistä kertaa riksdagin eli valtiopäivien edustajaksi 24-vuotiaana vuonna 1979. 1990-luvun alussa, kun Löfven työskenteli tehtaassa, toimi Wallström Ruotsin apulaisliikenneministerinä.

Lukuisten ministeritehtäviensä lisäksi Wallström on toiminut YK:ssa, ja 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen kului hänellä Euroopan komissiossa komissaarina.