Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venezuelan presidentti Maduro torjui uhkavaatimuksen uusien vaalien järjestämisestä

Euroopan suuret maat ilmoittivat tukevansa oppositiojohtaja Juan Guaidóa, jollei Maduro ilmoita uusista vaaleista.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro on torjunut kansainvälisen uhkavaatimuksen uusien vaalien ilmoittamisesta kahdeksan päivän sisällä. Maduro sanoi CNN Türkin haastattelussa sunnuntaina, että keskiviikkona presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó rikkoi maan perustuslakia.

Britannia, Saksa, Ranska ja Espanja ilmoittivat lauantaina tunnustavansa Guaidón, jos Maduro ei ilmoita uusista vaaleista kahdeksassa päivässä. Maduro sanoi myös olevansa valmis dialogiin Yhdysvaltain kanssa, vaikka presidentti Donald Trumpin tapaaminen olisikin epätodennäköistä.

Israel liittyi sunnuntaina Guaidón tukijoiden joukkoon, joista ensimmäinen oli Yhdysvallat. Myös useimmat Latinalaisen Amerikan maat tukevat opposition keulakuvaa. Viime toukokuun presidentinvaaleja, joissa Maduro voitti toisen kauden vallassa, pidetään laajalti vilpillisinä. Maduro, joka on presidentti Hugo Chavezin seuraaja, esti monen oppositiota edustavan ehdokkuuden kyseisissä vaaleissa.

Äänestysprosentti oli matala.

Maduroa tukee yhä maan armeija sekä ulkovalloista muun muassa Kiina ja Venäjä.

Yhdysvallat kehotti lauantaina maailman maita ”valitsemaan puolensa” ja irtautumaan taloudellisesti Maduron hallinnosta.

Venezuela on vajonnut Maduron viisi vuotta kestäneen valtakauden aikana taloudelliseen ja poliittiseen kriisiin. Arviolta yli kaksi miljoonaa venezuelalaista on lähtenyt maasta.

Maassa on vakava ruoka- ja lääkepula. Protesteja on usein.