Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Kiina tuomitsi ihmisoikeusjuristin vankilaan – vaimo ajoi protestiksi päänsä kaljuksi

Kiinalainen tuomioistuin tuomitsi maanantaina tunnetun ihmisoikeusjuristin Wang Quanzhangin 4,5 vuoden vankeuteen ”valtion vastaisesta toiminnasta”.

42-vuotias Wang on puolustanut poliittisia aktivisteja, asunnoistaan häädettyjä ja Falun Gong -uskonlahkon jäseniä.

Wang oli kesken oikeudenkäyntiä erottanut valtion nimittämän asianajajan. Ei ole tiedossa, puolustiko hän itse itseään. Oikeudenkäynti pohjoiskiinalaisessa Tianjinin satamakaupungissa käytiin suljetuin ovin. Toimittajilta, ulkomaisilta diplomaateilta ja Wangin puolisolta Li Wenzulta estettiin pääsy oikeussaliin. Poliisi pidätti ihmisoikeusaktivisti Yang Chunlinin , joka yritti päästä oikeudenkäyntipaikalle.

Sadan kilometrin kävely

Wangin vaimo Li Wenzu on pitänyt aktiivisesti miehensä asiaa esillä. Hän on ajanut protestiksi päänsä kaljuksi ja kirjoittanut viikoittain Kiinan korkeimmalle oikeudelle.

Huhtikuussa hän yritti kävellä sadan kilometrin matkan Pekingistä oikeudenkäyntipaikalle Tianjiniin, mutta hänet palautettiin pakkokeinoin Pekingiin ja asetettiin kotiarestiin viisivuotiaan poikansa kanssa. Myöskään Lin valitsemat seitsemän asianajajaa eivät ole päässeet tapaamaan Wangia. Yksi heistä, Yu Wensheng , menetti asianajo-oikeutensa. Hänet pidätettiin pari viikkoa sitten. Häntä syytetään ”yllytyksestä valtion vastaiseen toimintaan”.

Ratsia heinäkuussa

Wang katosi elokuussa 2015 salaisen poliisin operaatiossa, jonka kohteena oli joukko ihmisoikeusaktivisteja ja lakimiehiä. Ratsia tunnettiin nimellä ”709”, sillä se alkoi heinäkuun 9. päivänä. Lähes 200 ihmistä pidätettiin. Pari vuotta aikaisemmin kommunistipuolueen johtoon oli noussut Xi Jinping . Hänen aikanaan toisinajattelijoiden liikkumatila on kaventunut selvästi.

Wang Quanzhang oli heinäkuun pidätetyistä viimeinen, joka tuotiin oikeuden eteen. Kaikille muille oli luettu tuomiot aikaisemmin: ehdotonta vankeutta, ehdollista vankeutta tai kotoarestia.

Wangin olinpaikasta ei kerrottu 3,5 vuoteen mitään. Hänen perheensä ei tiennyt, oliko hän hengissä vai kuollut. Missään vaiheessa hänen perheenjäsenensä eivät ole päässeet vierailemaan hänen luonaan.