Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Starbucksin pääomistaja harkitsee lähtöä USA:n presidenttikilpaan – söisi itsenäisenä ehdokkaana demokraattien ääniä

Voisiko entinen kahvilapomo olla Yhdysvaltain seuraava presidentti? Sellainen mahdollisuus on nyt ilmassa, sillä Starbucks-ketjun pääomistaja ja entinen toimitusjohtaja Howard Schultz sanoi sunnuntaina CBS 60 Minutes -televisio-ohjelmassa harkitsevansa ehdokkuutta.

Liberaaleista arvoista tunnettu Schultz on demokraattien pitkäaikainen tukija, ja hänen arveltiin tähtäävän demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 2020 vaaleihin.

Schultz sanoi kuitenkin tv-haastattelussa, että jos hän lähtee leikkiin mukaan, tekee hän sen itsenäisenä, puolueista irrallisena ehdokkaana.

Starbucksin huima kasvu

Guardian-lehden mukaan 65-vuotias newyorkilainen Schulz on jo palkannut neuvonantajia vaalitaisteluun. Tänään maanantaina hän julkistaa omaelämäkirjan.

Schultz on erittäin menestyksellinen liikemies. Kun Starbucks siirtyi vuonna 1987 Schultzin omistukseen, oli se pienpaahtimo ja 17 kahvilan pikkuketju. Nyt se on jättimäinen 28 000 kahvilan ketju, ja Schultz itse miljardööri. Entisen presidentin Barack Obaman neuvonantaja David Axelrod kommentoi tviitissään, että Schultzin mahdollinen ehdokkuus oli Donald Trumpille ”ainoa hyvä uutinen muutoin sysimustalla viikolla”.

Axelrod viittaa siihen, että Schultz imuroisi demokraateilta pois ratkaisevat äänet muutamissa osavaltioissa ja varmistaisi näin Trumpin uudelleenvalinnan.

Sivuehdokkaat voivat ratkaista

Kahden pääpuolueen ulkopuolisten ehdokkaiden arvioidaan ratkaisseen voittajan nimen ainakin kahdesti. Vuonna 1992 riippumaton Ross Perot vei sen verran ääniä republikaaneilta, että istuva presidentti George HW. Bush hävisi Bill Clintonille . Vuonna 2000 osat vaihtuivat. Vihreiden ehdokas Ralph Nader vei ratkaisevat äänet demokraattien ehdokkaalta Al Gorelta , ja George W. Bush tuli täpärääkin täpärämmin valituksi. Vuoden 2016 vaaleissa vihreiden Jill Stein ja libertaarien Gary Johnson veivät siivun demokraattien ehdokkaan Hillary Clinton äänistä.

Esimerkiksi Pennsylvaniassa Trump voitti Clintonin vain 44 000 äänellä. Stein sai siellä 50 00 ja Johnson lähes 150 000 ääntä.