Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Tilastot eivät rauhoita pelkoa

Seksuaalirikoksista pitää puhua, jotta häpeä niiden ympärillä vähenee. Rikoksen uhrin on uskallettava tehdä rikosilmoitus ja vaatia oikeutta. Seksuaalirikos ei ole koskaan uhrin syy.

Oulussa paljastuneet seksuaalirikokset ovat heikentäneet kaupunkilaisten turvallisuudentunnetta, vaikka poliisin tilastojen mukaan kaupungin katuturvallisuustilanne on paras kahteenkymmeneen vuoteen.

Tilastotiedot eivät kuitenkaan vaikuta siihen, miten turvalliseksi tai turvattomaksi kaupunkilainen oman elinpiirinsä kokee. Fakta on se, että Oulussa moni kaupunkilainen pelkää ja kokee ilmapiirin kiristyneen, vaikka pelolle ei olisi mitään rationaalista tai tilastotietoihin perustuvaa tukea. Yksilön kohdalla pelko on todellinen tunne, eikä sitä kannata aliarvioida tai ulkoapäin vähätellä.

Oulussa julkitulleet seksuaalirikokset ovat kiristäneet tunnelmaa niin paljon, että ulkomaalaiset ovat kadonneet katukuvasta. Oulussa pelkoa on synnyttänyt alaikäisin lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset, joissa epäiltynä on useita ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Tästä huolimatta poliisi korosti, että nyt tutkinnassa olevien rikosten vuoksi ei voi eikä saa syyllistää kaikkia kaupungissa tai Suomessa asuvia ulkomaalaisia. – Vastakkainasettelun määrä on lisääntynyt. Ulkomaalaisia lapsiperheitä häiritään ja tönitään. Ulkomaalaistaustaisia taksikuljettajia on syrjitty, ja kyyti on otettu suomalaiselta, Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoi.

Maanantaina Oulun kaupunki järjesti avoimen turvallisuusseminaarin, jossa viranomaiset vastasivat kaupunginvaltuutettujen ja kaupunkilaisten etukäteen esittämiin kysymyksiin.

Tuossa tilaisuudessa poliisin viesti on selvä: seksuaalirikokset Oulussa ovat lisääntyneet vuosien 2017–2018 aikana. Vuonna 2018 Oulun kaupungin alueella kirjattiin 100 seksuaalirikosta. Niistä 33 tapauksessa epäiltynä on ulkomaalaistaustainen henkilö.

Poliisin mukaan seksuaalirikosten luonne on muuttunut raaemmaksi. Kun aiemmin poliisille ilmoitettiin seksuaalisesta ahdistelusta, nyt poliisi saa tutkittavakseen rikoksia, joissa kyse on törkeistä seksuaalirikoksista.

Poliisi ennakoi, että uusia seksuaalirikoksia tulee ilmi myös vuonna 2019.

Tämä johtuu osin siitä, että seksuaalirikoksista puhutaan avoimemmin. Avoimuus lisää uhrien rohkeutta tehdä rikosilmoitus.

Rikosilmoituksen teko on ainoa tie oikeuden hakemiselle, sillä Suomessa poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomiot jaetaan oikeussaleissa. Seksuaalirikoksista on puhuttava myös sen vuoksi, että niihin liittyvä häpeä vähenee. Seksuaalirikos ei ole koskaan uhrin syy, vaan vastuu on aina tekijällä itsellään.

Oikeusprosessien sujuvuus ei kuitenkaan riitä.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä Oulussa ja koko maassa on se, millä tavalla yhteiskunta ja lasten lähipiiri voivat suojella netissä surffaavia lapsia ja nuoria vaaroilta, joita he verkossa voivat kohdata.

On perättävä sitäkin, että turvapaikkahakuprosessit toimivat nopeammin ja tänne tulleet ihmiset kotoutuvat uuden maan pelisääntöihin.