Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat on nostanut syytteitä Huaweita vastaan – syytteiden mukaan yhtiö on varastanut teknologiaa ja rikkonut Iran-pakotteita

Yhdysvaltain oikeusministeriö on nostanut kaiken kaikkiaan 23 syytettä kiinalaista teknologiajättiä vastaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on nostanut rikossyytteitä kiinalaista teknologiajätti Huaweita vastaan. Syytteet koskevat BBC:n mukaan muun muassa teknologian varastamista ja Iranin vastaisten pakotteiden rikkomista. Syytteiden mukaan Huawei pyrki piilottelemaan yhteyksiään kahteen tytäryhtiöönsä, jotta se voisi käydä kauppaa Iranin kanssa Yhdysvaltain Iranille asettamista talouspakotteista huolimatta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö myös syyttää, että kiinalaisyhtiö on varastanut teknologiaa yhdysvaltalaiselta T-Mobile-operaattorilta. Yhdysvallat on nostanut Huaweita vastaan kaiken kaikkiaan 23 syytettä. Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou on ollut joulukuusta lähtien pidätettynä Kanadassa. Häntä syytetään Iranin vastaisten talouspakotteiden rikkomisesta.

Huawei ja Wanzhou kiistävät syytteet.

Uhka turvallisuudelle ja taloudelle

– Kiinalaisyhtiöt ovat jo useiden vuosien ajan rikkoneet vientilakejamme ja horjuttaneet asettamiamme pakotteita käyttäen hyväkseen Yhdysvaltojen rahoitusjärjestelmää helpottaakseen laittomia toimiaan. Tämä loppuu nyt, sanoo kauppaministeri Wilbur Ross . Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray sanoi, että Huawei ”muodostaa kaksinkertaisen uhan, taloudellisen sekä turvallisuuden kannalta”.

Tapaus osuu arkaan hetkeen, koska Kiinan hallinnon edustajat ovat tulossa tällä viikolla Yhdysvaltoihin neuvottelemaan maiden välisen kauppasodan lopettamisesta.

Yhdysvallat ja useat länsimaat ovat olleet huolissaan, että Kiinan hallinto käyttää Huaweita hyväkseen vakoilussa. Huawei on kiistänyt, että Kiinan hallinto käyttäisi yhtiötä apunaan ulkovaltojen vakoilussa. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on yrittänyt estää yhdysvaltalaisia yrityksiä ja liittolaismaitaan ostamasta Huawein teknologiaa vakoiluepäilysten takia.