Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA lisää painetta Venezuelan johtoa kohtaan estämällä öljytoimitukset – lähes puolet Venezuelan öljystä on myyty USA:han

Yhdysvallat kiristää ruuvia Venezuelan sosialistipresidenttiä Nicolas Maduroa kohtaan asettamalla pakotteita Venezuelan valtion öljy-yhtiölle PDVSA:lle.

Päätös jäädyttää PDVSA:n omaisuuden ja kieltää Yhdysvaltain kansalaisia tekemästä kauppaa yhtiön kanssa.

Uusilla pakotteilla voi olla dramaattisia vaikutuksia Venezuelan taloudelle, joka on jo muutenkin kuilun partaalla. 41 prosenttia Venezuelan öljystä on mennyt Yhdysvaltoihin.

Maduro uhkasi kostaa

Maduro sanoi maanantai-iltana Venezuelan ryhtyvän oikeustoimiin suojellakseen PDVSA:n tytäryhtiötä Citgo Petroleumia, joka jalostaa venezuelalaista öljyä Yhdysvalloissa. Maduron mukaan Yhdysvallat yrittää varastaa Citgon varat.

Lisäksi Maduro lupasi vastatoimia Yhdysvaltojen päätökselle kertomatta asiasta mitään tarkempaa.

Öljy-yhtiö vastasi pakotteisiin vaatimalla öljyn ostajilta tilausten maksamista ennakkoon ennen kuin öljytankkerit purkavat satamissa lastinsa.

Jos raakaöljylle ei ole löydetä toimituspaikkaa, Venezuelan mahdollisuudet tuoda maahan ruokaa, lääkkeitä ja muuta tarpeellista heikkenevät nopeasti.

Kulta pysyy holvissa

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton sanoi pakotteiden tavoitteena olevan estää se, että Maduro ja tämän tukijat ”jatkavat Venezuelan kansan rikkauksien ryöstämistä”.

Yhdysvaltojen pyynnöstä Englannin keskuspankki ei ole suostunut luovuttamaan Venezuelalle 1,2 miljardin dollarin kultavaroja helpottamaan Venezuelan kroonista käteisvarojen pulaa.

Venezuelan keskuspankki on tallettanut kultaa noin kahdeksan miljardin dollarin edestä eri puolille maailmaa.

Ainakin kolme miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta kurjan taloustilanteen, hyperinflaation ja poliittisen epävarmuuden vuoksi.

Kaksi presidenttiä

Maduro vannoi tammikuun 10. päivänä virkavalan toiselle kuusivuotisille presidenttikaudelle. Sen jälkeen opposition hallinnassa oleva parlamentti julisti Maduron virkavalan mitättömäksi ja valitsi maan presidentiksi parlamentin puhemiehen Juan Guaidón .

Yhdysvallat, lukuisat maat länsimaat ja Venezuelan naapurimaat tunnustivat Guaidón väliaikaiseksi johtajaksi. EU antoi Madurolle kahdeksan päivää aikaa julistaa Venezuelaan uudet vaalit.

Maduro asustaa yhä Mirafloresin presidentinpalatsissa Caracasissa, sillä Venezuelan vaikutusvaltaisen armeijan johto on pysynyt toistaiseksi Maduron takana. Ulkomailta Maduro on saanut tukea Venäjältä, Kiinalta ja Turkilta.

Maanantaina Maduro otti Mirafloresissa vastaan Yhdysvalloista tulleet venezuelalaiset diplomaatit. Viime viikolla Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltojen kanssa ja määräsi Yhdysvaltojen diplomaatit poistumaan maasta.

Guaidó on kutsunut opposition seuraavan suuren mielenosoituksen Caracasiin keskiviikoksi.