Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italia päästää 47 siirtolaista maihin lähes kahden viikon odotuksen jälkeen

Italian pääministeri Giuseppe Conte lupasi keskiviikkona, että Sisilian rannikolle jumiutuneet 47 siirtolaista saavat nousta maihin.

Afrikkalaissiirtolaiset olivat odottaneet maihin pääsyä 11 vuorokautta. Saksalaisen avustusjärjestön laiva oli pelastanut ryhmän Libyan rannikon lähivesiltä.

Viime keväänä valtaan noussut Italian populistihallitus on tiukentanut Italian merirajojen valvontaa. Avustusjärjestöjen laivoja ei ole päästetty Italian satamiin.

Italia vaatii, että Eurooppaan tulevat siirtolaiset jaetaan tasaisesti EU-maiden kesken.

Nyt kiistan kohteena ollut Sea-Watch 3 on Hollannin lipun alla purjehtiva saksalaisjärjestön alus. 47 siirtolaisen joukossa on 13 lasta.

Pitkä odotus oli väsyttänyt Eurooppaan pyrkivät tulijat. – Muutamat heistä ovat lopettaneet syömisen. He ovat käpertyneet kokoon. Toiset ovat jo emotionaalisesti epävakaita, kuvaili laivan lääkäri Frank Dorner tilannetta laivalla.

Kaupankäyntiä siirtolaisilla

Tämä on lyhyessä ajassa toinen kerta, kun Sea-Watch 3 on joutunut odottelemaan pitkään satamaan pääsyä.

Tammikuun alussa Malta päästi sen satamaan 19 vuorokauden odottelun jälkeen. Tilanne laukesi, kun kahdeksan EU-maata suostui ottamaan vastaan laivan matkustajia.

Pääministeri Conten mukaan kuusi EU-maata on nyt lupautunut ottamaan Sea-Watch 3:n matkustajia: Saksa, Ranska, Portugali, Malta, Romania ja Luxemburg.

Myös Hollantia pyydettiin ottamaan osa tulijoista. Hollanti kieltäytyi. Sen mukaan EU:n täytyy luoda järjestelmä, jolla Välimerellä pelastetut pakolaiset jaetaan automaattisesti jäsenmaiden kesken.