Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laittomasti teurastettua lihaa on päätynyt Suomeen – Ruokavirasto selvittää parhaillaan missä Puolasta tuotu liha on

Puolasta Suomeen lihaa on tuotu 250 kilon erä. Liha vedetään pois markkinoilta.

Puolassa laittomasti teurastettua lihaa on päätynyt myös Suomeen.

Ruokavirasto selvittää parhaillaan sitä, missä Puolasta tuodun lihat ovat. Ruokaturvallisuutta valvovalla viranomaisella ei ole tietoa siitä, onko Puolasta tuotu lihaerä päätynyt myyntiin. – Me selvitämme tätä parhaillaan, sillä tällä hetkellä emme tiedä, missä lihat ovat, Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen kertoo.

Ruokavirasto kertoo, että liha vedetään pois markkinoilta.

Suomeen tullut 250 kiloa lihaa

Ulkomailta tuodun lihan turvallisuus perustuu Suomessa yritysten omaan valvontaan, joten Ruokaviraston on saatava tieto puolalaislihan sijainnista suoraan yrityksiltä. Ruokaviraston on ollut asian vuoksi yhteydessä myös kunnallisiin elintarvikeviranomaisiin.

– Me olemme kysyneet tätä yrityksiltä ja odotamme, että saamme vastaukset pikaisesti. Yritykset ovat olleet tämän asian suhteen hyvin aktiivisessa yhteistyössä meidän kanssamme, Räsänen sanoo.

Puola ilmoitti keskiviikkona EU:n laajuisen hälytysjärjestelmän kautta ilmoituksen, että rikollisesti toimineesta teurastamosta on välitetty naudanlihaa puolalaiseen lihanleikkaamoon, josta on viety lihatuotteita yhdeksään EU-maahan, mukaan lukien Suomi.

Puolan viranomaisten mukaan Suomeen tuodun lihaerän suuruus on 250 kiloa.

– Puolan viranomaisten mukaan lihat ovat menneet teurastamosta leikkaamoon, jota kautta ne ovat tuotu Suomeen, Räsänen sanoo.

Laittomasti toimineen teurastamon toiminta lopetettu

Ruokavirasto kertoi eilen tiistaina, että Puolan viranomaisten mukaan rikollisen teurastamon kaikki toiminta on lopetettu.

Puolan viranomaiset ovat vahvistaneet sen, että Ostrow Mazowieckan alueella toimivan teurastamon epäillään myyneen eteenpäin sairaiden nautojen lihaa.

Teurastamon toiminta on todettu rikolliseksi ja laittomaan toimintaan syyllistyneet henkilöt ovat poliisin tutkinnassa. Teurastamosta löytyneet sairaat eläimet on lopetettu asianmukaisesti.

– Tiedämme, että Puolan poliisi on ottanut kiinni siellä työskennelleet henkilöt. Lisäksi Puolan viranomaiset tutkivat kaikki maan teurastamot yhdessä poliisin kanssa, Räsänen kertoi eilen tiistaina Lännen Medialle.