Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumeen peittynyt rekisterikilpi voi tehdä ikävän yllätyksen parkkimaksuun – "Tapaukset lasketaan kahden käden sormilla"

Jos autoilija saa ylisuuren parkkimaksun, reklamointi kannattaa. Yleensä lasku hyvitetään tai loppusummaa muutetaan vastaamaan pysäköintiajasta kertynyttä maksua.

Lumeen peittynyt rekisterikilpi voi aiheuttaa yllättävän ison parkkimaksun, jos parkkihallin kamera ei tunnista hallista lähtevän auton rekisterikilpeä.

Jos autoa ei tunnisteta lähtiessä, parkkimaksut jatkavat raksuttamista vielä hallista ulosajamisen jälkeenkin. – Tämä on niiden parkkihallien ongelma, jossa autot tunnistetaan kameratunnistuksella. Jos auton rekisterikilpi on peitossa, järjestelmä ei havaitse ajoneuvon poistumista parkkihallista eikä pysäköintiaika katkea. Tämän seurauksena voi olla turhan iso lasku, EasyParkin Suomen asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi sanoo.

Hänen mukaansa ongelma on kuitenkin pieni siihen nähden, miten paljon parkkihalleissa autoja pysäköidään.

– Näiden tapausten määrä lasketaan kahden käden sormilla, hän sanoo.

Pallaskorven mukaan yllätyslaskun saajan ei kuitenkaan tarvitse maksaa parkkimaksuja ajalta, jolloin auto ei ole edes parkissa ollut.

– Käytännössä tällaisissa tapauksissa auton kuljettaja tekee reklamoinnin, ja asia tarkistetaan manuaalisesti. Silloin laskua kohtuullisestaan, eikä koko maksua veloiteta, hän sanoo.

Sakot harvinaisia ja nekin partion harkinnassa

Suomessa laki lähtee siitä, että ajoneuvon rekisterikilpi pitää olla asennettuna oikein ja näkyvillä.

Talvikeleillä peittyneestä rekisterikilvestä voi saada sakot, mutta sakotus on täysin liikkeellä olevan poliisipartion harkinnassa. – Tästä ei ole linjausta eikä ohjeistusta, mutta lähtökohta on, että rekisterikilven pitää näkyä. Suomalainen poliisi kyllä käyttää maalaisjärkeä ja tuntee olosuhteet, missä autoilijat liikkuvat, joten en usko, että lumeen peittyneestä rekisterikilvestä annetaan sakkoja, ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta sanoo.

Hänen mukaansa lunta tupruttavista talvikeleistä huolimatta autojen rekisterikilvet näkyvät hyvin.

– Katselin aamulla kollegan kanssa vuorokauden aikana otettua valvontakamerakuvia. Olikohan siinä parin sadan kuvan joukossa yksi vai kaksi autoa, josta etukilvet eivät näkyneet. Enemmän ne takakilvet olivat lumessa, Pasterstein sanoo.