Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikkoa hiillostettiin kyselytunnilla: Vaati hoitajamitoitusta lakiin keskustan tavoitteena, muttei tuo lakiesitystä saliin

Ministeri Annika Saarikko kertoi vaativansa hoivajäteiltä konkreettisia toimia ”haamuhoitajien” käytön lopettamiseksi.

Oppositio arvosteli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla torstaina siitä, ettei hän tuo eduskuntaan esitystä vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen viemisestä lakiin.

Erityisesti sdp:n ihmettelyn aiheena oli se, että Saarikko oli muutama tunti aikaisemmin todennut, että lakiin on tarpeen kirjata henkilöstön vähimmäismitoitus 0,7 vanhusten tehostetussa palveluasumisessa. Se perustui keskustan juuri julkaisemaan perhepoliittiseen ohjelmaan.

– Eduskunta on antanut hallitukselle ohjeistuksen, että tällä vaalikaudella vielä ehdittävät lait oli syytä tuoda eduskuntaan 5. joulukuuta mennessä. Tällä vaalikaudella muutoksia ei ole aikataulusyistä mahdollista tehdä, Saarikko vastasi.

Saarikon mukaan hoitajamäärän laatusuosuosituksen asettamisen jälkeen asiat ovat aiempaa paremmalla tolalla. Hän kertoi, että yksityisissä vanhusten hoivakodeissa on keskimäärin 0,64 hoitajaa hoidettavaa kohti ja julkisissa 0,66. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan vanhusten hoidon ongelmat ovat olleet kaikkien tiedossa.

– Kun puhutaan hoitajamitoituksesta, niin auttaisiko yksi desimaali siihen, että näitä laiminlyöntejä ei tapahtuisi, ei auta.

– Haluamme, että hoitajia on riittävästi. Kun olemme tästä yksimielisiä, niin tehdään tämä työ parlamentaarisesti ja valmistellaan seuraavalle hallitusneuvotteluryhmälle vahva eduskunnan tahto, Orpo sanoi.

”Esityksiä tulee maatalouteen”

Antti Lindtmanin (sd.) mukaan hoitajien vähimmäismitoitus tarvitaan, jotta laiminlyönnit pystytään välttämään.

– Hallitus väittää, että se ei voisi enää tuoda esityksiä eduskunnalle. Viimeksi tänään hallitus toi eduskuntaan maatalouden tuloveroa koskevan esityksen. Esityksiä tulee sijoittajille ja maatalouteen.

Saarikon mukaan olisi helppoa väittää, että ongelmat ratkeaisivat vain lisäämällä lakiin uusi pykälä.

– Haluan haastaa kaikkia tässä salissa olevia kuntapäättäjiä, että oletteko palveluja ulkoistaessanne satsanneet kilpailutuksessa laatuun vai tuijottaneet vain hintaan? Sdp:n Anneli Kiljunen syytti hallitusta siitä, sen ensimmäisiä esityksiä olivat vanhuspalvelulain heikennykset ja leikkaukset.

– Nyt tämä on konkretisoitunut vanhusten hoidon laiminlyönteinä ja jopa heitteille jättöinä.

Saarikko huomautti, ettei sdp:n hallituskauden saldo suinkaan ollut aivan puhtoinen vanhusten palvelujen osalta.

– Teidän vaalikautenne viimeisiä töitä oli leikata kuntien taloudesta liki 300 miljoonaa euroa.

”Desimaalit ovat hoitavia käsiä”

Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan desimaalit hoitajamitoituksessa eivät ole mitään lillukanvarsia, vaan oikeita ihmisiä ja hoitavia käsiä. Hän kohdisti sanomansa Petteri Orpolle.

– Nyt te täällä esitätte parlamentaarista yhteistyötä, mutta näyttää siltä, että koko muu parlamentti on sitä mieltä, että hoitajamitoitus on kirjattava lakiin.

Pekonen vaati korjausta myös työvuorolistoihin kirjattuihin ”haamuhoitajiin”.

Saarikko lupasi ottaa ”haamuhoitajat” esille perjantaina, kun hän tapaa työkokouksessa suurimpien hoivayritysten edustajat.

– Pidän ilmiötä vakavana, ja pahimmillaan se on rikos, jos se pitää sisällään näkemyksen siitä, on tietoisesti väärennetty sellaista dokumentaatiota, jota valvontaviranomainen tarkistaa.

– Tämä ei ole tuomioistuin. Totean vain, että toiminta, joka ikään kuin vääristelee henkilöstön määrää, on yksiselitteisesti väärin. Tulen vaatimaan konkreettisia sitoumuksia tämän toiminnan lopettamiseksi, Saarikko sanoi.