Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arhinmäki paheksui ministerin puheita perustuslaki-talibaneista – Zyskowicz ei enää puhu edes -fundamentalisteista

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) lausunto perustuslaki-talibaneista nousi esille eduskunnassa, kun se perjantaina päätti palauttaa tiedustelulakiehdotukset takaisin valiokuntien käsiteltäviksi. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) piti käsittämättömänä, että valtioneuvoston jäsen kutsuu perustuslaki-talibaneiksi niitä, jotka haluavat huolehtia siitä, että kansalaisten perusoikeuksia kunnioitetaan.

Arhinmäki muistutti, että talibanit pyrkivät rakentamaan juuri päinvastaista yhteiskuntaa, kuin mitä perusoikeuksista huolehtijat tekevät.

– Pidän tällaisia (ministerin) puheenvuoroja täysin ymmärtämättöminä siitä, millaisia raakuuksia ja ihmisoikeusloukkauksia talibanit ovat tehneet. Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) on aiemmin kutsunut tiukan linjan perusoikeusasiantuntijoita perusoikeusfundamentalisteiksi.

Zyskowicz piti luonnollisena, että perustuslakiasiantuntijat ovat keskenään eri mieltä.

– Perustuslain tulkitsemisessa on oikeudellisia koulukuntia. Yhtä koulukuntaa on oikeustieteellisessä kirjallisuudessa kutsuttu perusoikeusfundamentalismiksi.

– Itse en enää käytä tätä ilmaisua, koska eräät kansanedustajat ja eräät toimittajat, jotka eivät asiasta mitään ymmärrä, luulivat, että se on minun keksimä haukkumasana, hän sanoi.

”Ei mitään Jumalan sanaa”

Zyskowicz muistutti, että perustuslakiasiantuntijoiden tulkintoihin vaikuttaa aina heidän arvomaailma. – Kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus valmisteli säästöjä, kaksi perustuslakiasiantuntijaa, professorit Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro , väittivät Ylen jutussa, että aiotut säästölait ovat perustuslainvastaisia.

– Perustuslakivaliokunta päätti yksimielisesti, ettei yksikään säästölaki ollut perustuslainvastainen, vaikka nämä kaksi perustuslakiasiantuntijaa tulkitsivat, että ne ovat. Eivät perustuslakiasiantuntijoidenkaan näkemykset ole mitään Jumalan sanaa, Zyskowicz sanoi.

Zyskowiczin mukaan kysymys on aina tulkinnasta, kun puhutaan, onko jokin lakiesitys perustuslainmukainen.

– Perustuslaki ei anna mitään suoria yksiselitteisiä vastauksia monimutkaisiin oikeudellisiin kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi tiedustelulakeihin tai sote- ja maakuntauudistukseen. Myös perustuslakiasiantuntijoiden näkemykset ovat perustuslain tulkintaa.