Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedustelulakien syrjintäkieltoihin tulossa täsmennystä – perustuslakivaliokunta sai lausuntonsa valmiiksi

Perustuslakivaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi lausuntonsa sotilas- ja siviilitiedustelulaeista.

Suuria ongelmia ei uudessa tarkastelussa löytynyt, mutta tarkennuksia tulee ainakin syrjinnän kieltämiseen.

Tiedustelulait päätettiin pari viikkoa sitten lähettää vielä valiokuntiin, koska perustuslakiasiantuntijoilta tuli kritiikkiä lakiesityksiä kohtaan sosiaalisessa mediassa. Muun muassa professori Martin Scheinin piti syrjinnän kieltämisen kirjausta riittämättömänä perustuslain, ihmisoikeussopimusten ja EU:n perusoikeuskirjan vaatimuksiin nähden.

Scheininin mielestä lakiin olisi kirjattava, ettei tietoliikennetiedustelun kohdentaminen saa ilman hyväksyttävää perustetta tapahtua iän, sukupuolen, alkuperän, kansalaisuuden, asuinpaikan, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaaliseen suuntautumisen tai muun henkilökohtaisen syyn perusteella.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan juuri näin pitäisi Scheininin linjauksen mukaisesti tiedustelulainsäädäntöön kirjata. Toistaiseksi kirjaus on kirjoitettu muotoon ”tietoliikennetiedustelun kohdentaminen on toteutettava syrjimättömästi”.

Tiedustelulait antavat erityisesti Supolle ja Puolustusvoimille lisää toimivaltuuksia.

Tarvetta suuremmille tiedusteluvaltuuksille koetaan olevan muun muassa terroriuhkien takia ja Ukrainan sota on vauhdittanut sotilastiedustelulain muutoksia.

Seuraavaksi perustuslakivaliokunnan lausunto menee hallinto- ja puolustusvaliokuntiin, jotka todennäköisesti viilaavat mietintöjään nopeasti lausunnon pohjalta. Moni puolue haluaa hyväksyä tiedustelulait ennen kuin eduskunta jää vaalitauolle maaliskuun puolivälissä.

Heti heräsi some-keskustelua

Sosiaalisessa mediassa heräsi nopeasti pientä keskustelua tiedustelulakien tilanteesta. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen iloitsi Twitterissä siitä, ettei ongelmia olisi. – Puolustusvaliokunnan ja hallintovaliokunnan tiedustelulaki -mietinnöissä ei ollutkaan mitään perustuslain vastaista. Ne olisi voitu hyväksyä myös ilman tätä Twitter-kierrostakin, Heinonen kirjoitti ja osoitti viestinsä erityisesti Scheininille ja professori Juha Lavapurolle .

Perustuslakiasiantuntijat vastasivat Heinoselle, että muutoksia kuitenkin tulee erityisesti syrjintäkieltoon.

– Perustuslakivaliokunta edellyttää korjauksia, jotka olisivat muutoin jääneet tekemättä. Hallintovaliokunta ja puolustusvaliokunta säilyttävät silti kasvonsa. Meitä asiantuntijoita on kuultu ja se vaikuttaa lopputulokseen, Scheinin vastasi Twitterissä.

– ”Perustuslakivaliokunnan mielestä säännös on painavista valtiosääntöoikeudellisista syistä kuitenkin välttämätöntä muotoilla nimenomaiseksi syrjintäkielloksi”. Kyllä tuo velvoittaa ja syytä korjata niin ei jälkikäteen nouse ongelmaksi esimerkiksi tuomioistuimessa, Lavapuro sanoo Twitterissä.

Perustuslakivaliokunta on se päätöksentekijä, joka Suomessa sanoo, onko jokin laki perustuslain mukainen.