Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avasiko Olli Rehn vaatimuksellaan EKP:n johtajapeliä? Suomen Pankin pääjohtajalta tuli arveluihin yksiselitteinen vastaus

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kertoi perjantaina haluavansa, että Euroopan keskuspankki uudistaisi oman rahapolitiikkaa koskevan strategiansa. Rehnin nimi on pysynyt esillä EKP:n pääjohtajaspekulaatioissa.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on yksi henkilöistä, joita on julkisuudessa pidetty varteenotettavana vaihtoehtona Euroopan keskuspankin EKP:n seuraavaksi pääjohtajaksi. Nykyisen pääjohtajan, italialaisen Mario Draghin toimikausi päättyy ensi syksyllä. Muun muassa Euroopan komissiossa komissaarina toiminut Rehn on edeltäjänsä Erkki Liikasen ohella toinen suomalainen, jota on tehtävään spekuloitu.

Viime aikoina muun muassa Reutersin tekemässä kyselyssä Liikasta on pidetty yhtenä todennäköisenä seuraavana pääjohtajana, mutta Rehnin nimi on pysynyt mukana arvioissa.

EKP:n neuvostossa parhaillaan istuva Rehn ehdotti perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että keskuspankin pitäisi uudistaa rahapolitiikkaansa koskeva strategiansa.

Mediassa heräsikin kysymys, oliko Rehnin ehdotuksen takana pyrkimys parantaa omia asetelmiaan Draghin seuraajapelissä.

Rehn ei kuitenkaan suostunut spekuloimaan Draghin seuraajaa.

– Luotan siihen, että EU:n päättäjät valitsevat seuraavaksi EKP:n pääjohtajaksi henkilön, jolla on vahva näkemys ja kokemus raha- ja talouspolitiikasta ja joka nauttii laajaa luottamusta euroalueella, hän totesi.

Hän ei myöskään ottanut kantaa siihen, onko hän itse kiinnostunut tehtävästä.

– En lähde keskustelemaan ehdokkuudesta tässä vaiheessa, hän painotti.

”Ensin tutkitaan, ettei vaan hutkita”

Rehnin mielestä EKP:n rahapolitiikka ei ole varsinkaan Euroopan talouskriisin jälkeen kyennyt vakauttamaan inflaatio-odotuksia ja hintavakautta euroalueella.

Tämän pitäisi hänestä olla rahapolitiikan keskeinen tavoite.

Sen vuoksi Rehn haluaisikin, että EKP tarkastelisi strategiaansa ja käyttämiään menetelmiään uudelleen.

Varsinaisia konkreettisia keinoja siihen, miten strategiaa pitäisi hänestä muuttaa, ei vielä perjantaina kuultu.

Rehn kertoo, että keskuspankin käyttämien välineitä pitäisi arvioida mahdollisimman laajasti, ennen kuin suuntaviivoja pitäisi alkaa muuttaa.

– Ajattelen niin, että se tarkoittaisi hyvin laajaa tutkimusohjelmaa eurojärjestelmän sisällä EKP:n ja muiden euroalueiden kansallisten pankkien toteuttamana.

– Ensin tutkitaan, ettei vaan hutkita, hän tiivisti medialle.