Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus kaksinkertaisti Teuvo Hakkaraiselle määrätyn sakkotuomion

Hovioikeus totesi, että uhrin asema kansanedustajana ei vaikuttanut rikosten moitittavuuteen ja rangaistuksen korottamiseen.

Helsingin hovioikeus on korottanut perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen rangaistuksen 80 päiväsakkoon. Sakoista kertyy maksettavaa Hakkaraiselle 5 440 euroa.

Hovioikeus antoi asiasta ratkaisunsa tänään perjantaina.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Hakkaraisen 45 päiväsakkoon pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Rikokset tapahtuivat Eduskuntatalon kahviossa joulukuussa vuonna 2017. Uhriksi joutui kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho , joka oli tauolla eduskunnan täysistunnosta. Hakkarainen osallistui samaan aikaan pikkujouluihin.

Kahviossa Hakkarainen otti kollegansa niskalenkkiin takaapäin ja suuteli tätä väkisin.

Syyttäjä vaati hovioikeutta korottamaan rangaistuksen 60 päivään ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus määräsi Hakkaraisen maksamaan Ruoholle korvauksia 1 400 euroa. Hovioikeuskäsittely koski ainoastaan rangaistuksen mittaamista, Ruoho ei valittanut korvauksista tai tuomiosta.

Syyttäjän mukaan kaulan alueelle kohdistettu väkivalta oli voimakasta, ja aiheutti uhrille pitkäkestoista kipua ja särkyä. Lisäksi uhrin aiempi niskavamma alkoi oireilla tapahtuman jälkeen, vaikka oli ollut vuosia kivuton.

Tämä johti niskaleikkaukseen kesäkuussa 2018.

Hakkarainen vaati hovioikeutta hylkäämään syyttäjän valituksen ja piti käräjäoikeuden tuomiota oikeana. Hän totesi myös, ettei rikoksen moitittavuuteen voi vaikuttaa uhrin asema kansanedustajana tai se, että tekopaikka oli Eduskuntatalo.

Hovioikeus totesi, että lähtökohtaisesti kaulan alueelle kohdistuvaa väkivaltaa voidaan pitää vaarallisena ja siksi erityisen moitittavana. Hovioikeus ei kuitenkaan yhtynyt syyttäjän näkemykseen siitä, että väkivalta olisi ollut voimakasta.

Oikeudenmukaisena rangaistuksena hovioikeus piti sakkorangaistusta.

Koska väkivalta kohdistui pään ja kaulan alueelle, ja tekoon liittyi seksuaalinen ahdistelu, hovioikeus katsoi käräjäoikeuden määräämän rangaistuksen liian alhaiseksi.

Hovioikeus totesi tuomiossaan, että uhrin asema kansanedustajana ei vaikuttanut rangaistuksen kovuuteen. Rikos ei kohdistunut uhriin tämän aseman takia.

Rangaistukseen vaikuttava asia on kuitenkin se, että rikos tapahtui uhrin työpaikalla.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Uutista täydennetty 22.3.2019 klo 16.40. Lisätty kappale: ”Käräjäoikeus määräsi Hakkaraisen maksamaan Ruoholle korvauksia 1 400 euroa. Hovioikeuskäsittely koski ainoastaan rangaistuksen mittaamista, Ruoho ei valittanut korvauksista tai tuomiosta.”