Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bruneissa seksuaalivähemmistö pakenee maasta – syynä julma kivityslaki, jolla rangaistaan homoseksistä kuolemaan

Bruneissa astuu huomenna voimaan laki, joka rankaisee maan muslimeja aviorikoksesta ja seksistä saman sukupuolen kanssa kivityskuolemalla. Ankarassa rikoslaissa määrätään myös, että varkailta tulee amputoida käsi tai jalka.

Borneon saarella Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Brunei alkaa huomisesta lähtien rangaista seksistä samaa sukupuolta olevan kanssa kivittämällä kuoliaaksi.

– Luulin, että sitä ei hyväksyttäisi. [Luulin], että perheeni hylkäisi minut. [Luulin], että minut lähetettäisiin uskonnolliseen neuvontaan, joka auttaisi minua muuttumaan, sanoo Khairul-nimellä esiintyvä nuori mies CNN:lle puhelinhaastattelussa. Hänen henkilöllisyytensä on salattu turvallisuussyistä.

Khairul sanoo, että tilanne on nyt paljon pahempi, mitä hän osasi kuvitella. Bruneissa asuva mies kertoo harkitsevansa lähtöä maasta.

– [Lait] ovat julmia. Kyseessä on hyvin aggressiivinen rangaistus. Se ei ole jotain, mitä ihmisen pitäisi joutua kärsimään, vain koska on homoseksuaali.

CNN:n jutussa haastatellaan myös Kanadasta turvapaikkaa hakevaa transsukupuolista naista. Zain-nimellä esiintyvä nainen pakeni maasta vuonna 2018.

– Halusin elää omilla ehdoillani, halusin olla nainen. Halusin elää ilman uskonnollista fundamentalismia, konservatismia, joten vain lähdin maasta, Zain sanoo.

Hän muistuttaa, että uusi laki kurittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ohella koko yhteiskuntaa.

Kuolemantuomion kivittämällä voi saada myös sodomiasta, aviorikoksesta ja raiskauksesta. Ankaran rikoslain myötä varkailta amputoidaan käsi tai jalka rangaistuksena.

Ankara rikoslaki on tuomittu kansainvälisesti

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sekä Britannia, Australia ja Uusi-Seelanti ovat vedonneet Brunein hallintoon rikoslain voimaantulon pysäyttämiseksi. Bachelet’n mukaan kyseessä on vakava takaisku ihmisoikeuksien edistämiselle maassa.

Myös alueella toimivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajaryhmittymät ovat tuominneet uuden rikoslain ihmisoikeuksien vastaiseksi. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat tyrmänneet lakimuutokset. Esimerkiksi Amnesty International on kehottanut Bruneita keskeyttämään lakien voimaantulon välittömästi. Viime viikolla näyttelijä George Clooney vaati boikottia Brunein omistamille luksushotelleille. Clooneyn kampanja on saanut tukea myös laulaja Elton Johnilta .

Sunnuntaina Brunein pääministerinkanslia julkaisi tiedotteen, joka puolusti lakiuudistusta, kansainvälisestä paineesta huolimatta.

Tiedotteen mukaan laissa rikoksiksi asetetaan teot, jotka ovat islamin opetusten vastaisia. Siinä sanotaan myös, että maassa kunnioitetaan kaikkien yksilöiden oikeuksia.

Vankilatuomiosta kuolemanrangaistukseen

Lakiuudistukset ovat sulttaani Hassanal Bolkiahin käsialaa. Vuodesta 1967 maata hallinneen sulttaanin henkilökohtaiseksi omaisuudeksi arvioidaan noin 20 miljardia dollaria. Hän on yksi maailman rikkaimmista johtajista.

Bruneissa ei järjestetä vaaleja. Maan hallinto tyynnyttelee mahdollista tyytymättömyyttä nollaverotuksella, yhteiskunnan tukemalla asumisella sekä ilmaisella terveydenhuollolla ja koulutuksella.

Brunei oli Britannian siirtomaa vuoteen 1984. Mailla on edelleen läheiset suhteet. Homoseksuaalisuus on ollut rikos Bruneissa siirtomaavallan päättymisestä lähtien, mutta aiemmin siitä rangaistiin kuolemantuomion sijaan kymmenen vuoden vankilatuomiolla.

Brunei ilmoitti ottavansa käyttöön sharia-lain vuonna 2014. Tuolloin maa ilmoitti kolmesta lakiuudistuksesta, joissa säädettiin sakko- tai vankilarangaistus avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista. Sama koski myös niitä, jotka eivät rukoile perjantaisin. Alkoholinkäyttö on kiellettyä.

Sharia-laki koskee vain muslimeja, joita on noin 450 000 asukkaan maassa noin kaksi kolmannesta.