Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olen kuullut, että on kielletty tulemasta vaalipaikalle opaskoiran kanssa" – Oikeusasiamies valvoo vammaisten oikeuksia yllätysiskuillaan

Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Merja Heikkonen on kuullut, että henkilöä on kielletty tulemasta vaalipaikalle opaskoiran kanssa. ”Suurin osa kuntien vaalilautakunnista osaa hommansa, mutta epäkohtia kantautuu aina jostain.”

Vammaisen henkilön äänestäminen sujuu yleensä ongelmitta, mutta vammaisten oikeuksia puolustavat tahot saavat yhä joka vaaleista palautetta, että on tapahtunut selkeää syrjintää. – Olen jopa kuullut, että henkilöä on kielletty tulemasta vaalipaikalle opaskoiran kanssa. Nämä tapaukset ovat vähäisiä mutta valitettavia, koska äänestäminen on jokaisen kansalaisoikeus, vammaisten ihmisoikeusjärjestön Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Merja Heikkonen toteaa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo, että hän sai yhteydenottoja äänestyspaikkojen epäkohdista viimeksi vuoden 2017 kuntavaaleista.

– Se on selkeää syrjintää siinä mielessä, että kaikkien säännösten mukaan vammaisella pitää olla mahdollisuus äänestää ja päästä esteettömästi äänestyspaikalle.

Pimiän mukaan yhteydenotot koskivat sekä ennakkoäänestyspaikkoja että varsinaisen vaalipäivän paikkoja. Hän onkin huolissaan, ovatko äänestyspaikat nyt eduskuntavaaleissa aidosti esteettömiä ja saavutettavia, jotta osallisuus vaaleissa olisi mahdollista kaikille.

Viime vaaleissa löytyi useita ongelmia

Eduskunnan oikeusasiamies tulee tekemään eduskuntavaalien äänestyspaikoille yllätystarkastuksia yhdessä Ihmisoikeuskeskuksen kanssa. – Tarkempia suunnitelmia ei paljasteta, koska kyse on yllätystarkastuksista. Ne toteutetaan joko ennakkoäänestyksessä tai vaalipäivänä, vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha-Pekka Konttinen kertoo.

Oikeusasiamies teki ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, 2017 kuntavaaleissa ja 2018 presidentinvaaleissa. Kaikki tarkastukset tapahtuivat ennakkoäänestyspaikoilla.

Viime vaalien tarkastuksissa löytyi useita ongelmia niin esteettömyyden kuin vaalisalaisuuden toteuttamisessa. Esimerkiksi pyörätuolia käyttäville äänestäjille ei ole ollut kaikissa paikoissa omaa esteetöntä äänestyskoppia.

Liikkumisesteisten henkilöiden toimimista ovat vaikeuttaneet korkeat kynnykset, pihan vaikeakulkuisuus, painavat ovet ja ahtaat tilat. Oikeusasiamiehelle on tehty viime vaaleista muutamia kanteluita.

Yllätystarkastuksia tullaan mahdollisesti tekemään toukokuussa eurovaaleissa.

Vaaliavustajan käyttämisestä epäselvyyttä

Näkövammaisella Merja Heikkosella on itsellään positiivisia kokemuksia äänestämisestä. Hän korostaa, että suurin osa kuntien vaalilautakunnista osaa järjestelyt, mutta epäkohtia kantautuu aina jostain.

– Oikeusministeriön ohjeet ovat ihan hyvät, mutta kaikkialla vaalilautakunnat eivät tutustu niihin riittävän hyvin. Tyypillinen juttu on, että toimitsijat eivät ole kauhean hyvin perillä vaaliavustajan käyttämisestä. Vammainen saa itse valita, että hän joko käyttää paikalla olevaa vaaliavustajaa tai että hänellä voi olla oma avustaja mukana. Joka vaaleissa tulee palautetta, että jollakin paikkakunnalla on sählätty näiden asioiden kanssa.

Heikkonen kertoo itse toimivansa reippaasti äänestystilanteessa.

– Menen tiskille ja sanon kuka olen ja ilmoitan, että käytän omaa vaaliavustajaa. Sitten seuraa yleensä hämmennys, että mitäs tietoja siitä avustajasta pitikään olla. Avustajasta pitää antaa nimi. Sitten homma lähtee hoitumaan.

Heikkonen käy äänestyskopissa avustajansa kanssa. Avustaja tuo Heikkosen uurnan luo.

– Lasken itse äänestyspaperin pöydälle leimattavaksi ja haluan itse pudottaa lipukkeen uurnaan. Kokeilen kädellä, missä se uurnan reikä on.