Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sudanissa protestit jatkuivat päivä presidentin syrjäyttämisen jälkeen – Omar al-Bashir joutuu oikeuteen

Päivä presidentti Omar al-Bashirin syrjäyttämisen jälkeen mielenosoittajat jatkoivat protestiaan Sudanissa. Armeijan päämajan edustalla pääkaupunki Khartumissa on tuhansia mielenosoittajia.

Osa heistä vietti perjantain vastaisen yön kaduilla, vaikka armeija oli julistanut yöksi ulkonaliikkumiskiellon. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Vuodesta 1989 hallinnut al-Bashir pidätettiin torstaina armeijan vallankaappauksessa kuukausia kestäneiden katuprotestien jälkeen.

Valtaa pitää nyt sotilaista koostuva neuvosto, jota mielenosoittajat pitävät al-Bashirin hallinnon jatkumona. Sen vuoksi protestin järjestäjät kehottivat ihmisiä yhä kaduille.

YK ja Afrikan unioni ovat kehottaneet osapuolia rauhaan. Puolustusministeri Mohammed Ahmed Awad Ibn Aufin johtama neuvosto lupasi perjantaina, että maahan tulee uusi siviilihallitus.

Neuvosto myös ilmoitti, että se ei aio luovuttaa al-Bashiria kansainväliseen rikostuomioistuimeen vastaamaan sotarikoksista. Sen sijaan entinen presidentti joutuu oikeuteen Sudanissa.

Sudanin on määrä avata ilmatilansa uudelleen perjantaina, mutta maarajat pysyvät kiinni.

Sudanin verinen historia

Sudan itsenäistyi vuonna 1956, mutta sen jälkeistä aikaa ovat leimanneet kaksi sisällissotaa ja jatkuvat konfliktit.

Tuhoisissa sisällissodissa (1955–1976 ja 1983–2005) olivat vastakkain maan pohjoisosa ja eteläosa.

Siirtomaa-aika oli modernisoinut pohjoista. Etelä puolestaan oli jäänyt jälkeen kehityksessä, eikä pohjoisen keskushallinto suonut alueelle samaa huomiota.

Lisäksi konfliktia pitivät käynnissä runsaat öljyvarat pohjoisen ja etelän välissä.

Toisen sisällissodan kärsimystä lisäsi laaja nälänhätä vuonna 1988.

Seuraavana vuonna Omar al-Bashir ja hänen johtamansa kansallinen islamilainen rintama (NIF) nousivat valtaan vallankaappauksessa. Al-Bashirin hallinto käytti kovia otteita, se hajotti myös poliittiset puolueet ja ammattiliitot.

Sorto lisääntyi myös etelässä.

Kansainvälisen painostuksen alla sota loppui viimein vuonna 2005 rauhansopimukseen, ja vuonna 2011 Etelä-Sudan itsenäistyi.

Etelä-Sudanissa puolestaan alkoi sisällissota pari vuotta itsenäistymisen jälkeen, ja se on johtanut noin 400 000 ihmisen kuolemaan maailman suurimpiin kuuluvassa humanitaarisessa katastrofissa.

Khartumin hallinto joutui konfliktiin myös maan länsiosassa Darfurissa vuonna 2003, kun kapinalliset, osin samaa SLM/A-liikettä kuin Etelä-Sudanissa, alkoivat taistella keskushallintoa vastaan.

Syyt olivat osin samankaltaiset kuin pohjoisen ja etelän konfliktissa: Darfur oli jäänyt poliittisesti ja taloudellisesti syrjään.

Sudanin keskushallinto aseisti niin kutsutut janjaweed-taistelijat, jotka tekivät Darfurissa murhia ja raiskauksia.

Vuonna 2009 Hollannin Haagissa sijaitseva kansainvälinen rikostuomioistuin nosti syytteet kansanmurhasta ja sotarikoksista presidentti Omar al-Bashiria vastaan. Al-Bashiria ei ole saatu oikeuden eteen.

Rauhansopimuksista huolimatta taistelut ovat leimahtaneet välillä.