Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Vihreistä tullut puolue, jota kahvipöydässä kehtaa kertoa äänestäneensä – Vihreät nousi ensimmäistä kertaa Helsingin ykköspuolueeksi

Äänestäjät halusivat Vihreiden johdon mukaan myös muutosta hallituksen koulutusleikkauksiin.

Vihreiden konkaripoliitikon Osmo Soininvaaran mukaan vihreiden menestystä selittää se, että vihreistä on kasvanut ”normaali” puolue.

– Normaali siinä mielessä, että työpaikkojen kahvipöydissä kehtaa sanoa äänestäneensä vihreitä. Sellainen tilanne on ollut Helsingissä jo pitkään, mutta nyt koko maassa.

Soininvaara pitää vaalitulosta vihreiden historian kannalta erittäin merkittävänä. Se on myös merkittävää, että vihreät nousi Helsingin suurimmaksi puolueeksi ensimmäistä kertaa.

Hänen mielestään vihreitä auttaa se, että vihreiden suosio nuorten keskuudessa on hyvä ja vihreitä äänestävien kuolleisuus on vähäinen.

– Esimerkiksi demarit menettävät äänestäjiä koko ajan hautausmaalle.

Soininvaaran mukaan ilmastovaalit auttoivat vihreitä ja ympäristöarvot laajemminkin.

Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa auton omistaminen vähenee koko ajan. Se osoittaa, että ihmisten asenteet ovat muuttuneet.

Vihreiden varapuheenjohtaja  Maria Ohisalo näkee vihreiden vaalivoiton selitykseksi vaaliteemat, jotka ihmisiä liikuttavat.

– Ilmastonmuutos on saanut ihmiset kaduille, ei välttämättä vain nuoria vaan laajemminkin. Tämä kysymys on ollut vihreillä 30 vuotta agendalla ja nyt vihdoin tuli ilmastovaalit.

Ohisalon mukaan myös hallituksen koulutusleikkaukset esimerkiksi toisella asteella ovat vaikuttaneet ihmisten äänestyspäätöksiin.

– Minulla on luottoa, että koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen uskalletaan myös panostaa tulevaisuudessa.

Ohisalo on itse köyhyystutkija ja köyhyyden torjuminen on ollut myös tärkeä vaaliteema, jota ihmiset ovat halunneet tukea.

– Perusturvan tasoa voitaisiin nyt lähteä parantamaan. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana 40 000 ihmistä on siirtynyt elämään perusturvan varaan. Se pitää korjata samaan aikaan, kun tehdään vahvaa työllisyyspolitiikkaa.

Näkeekö Ohisalo vihreät hallituksessa?

– Ohjelma ratkaisee kaiken.

Ohisalo ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa vihreiden puheenjohtajakysymykseen.

Europarlamentaarikko  Heidi Hautalan mukaan nämä eduskuntavaalit olivat hienot, koska ilmastoasiat pystyttiin ensimmäistä kertaa nostamaan oikeiksi politiikan kysymyksiksi.

– Ei tämmöisiä vaaleja ole ennen nähty. Tämä on ollut suuri mahdollisuus.

Hautala pohti ennen vaaleja, kokevatko ihmiset ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen vaativan liikaa muutoksia elämäntapoihinsa ja vaikuttaako se vihreiden kannatukseen.

Hautalan mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli myös kampanjassaan taitava. Hänen mielestään eurovaaleissa pitää paljon enemmän puhua siitä, minkälaiseen kansainväliseen liikkeeseen perussuomalaiset eurooppalaisessa politiikassa nivoutuvat. Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset onnistuivat hänen mielestään häivyttämään tuon yhteyden.

– Korostetaan, että Eurooppa on kristillisellä arvopohjalla ja vierastetaan kaikkea muuta. Esimerkiksi LBTIQ-ihmisten oikeuksia ei haluta tunnustaa. Naisten itsemääräämisoikeus on heikko tuossa liikehdinnässä.

Hänen mukaansa eurooppalainen liikehdintä on myös lähellä uusnationalistisia piirejä.

Hautalan mukaan vihreät on ehdottomasti uusi hallituspuolue.

– Jos hallituksen muodostaminen menee oikein vaikeaksi, meillä on hyvä pääministeriehdokas Pekka Haavisto.