Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Aarniota epäillään yhä osallisuudesta murhaan – Vanhan palkkamurhan tutkinta avattiin, kun yksi tuomituista puhui poliisille

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja keskusrikospoliisi tiedottavat, että Helsingin entistä huumepoliisin päällikköä epäillään osallisuudesta Vuosaaressa 2003 tehtyyn palkkamurhaan. Huumepoliisia johti tuolloin Jari Aarnio. Murhaepäily perustuu siihen, että Aarnio olisi tiennyt palkkamurhasta etukäteen mutta jättänyt estämättä murhan toteutumisen. Aarnio kiistää rikoksen.

Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota epäillään edelleen Vuosaaressa vuonna 2003 tehdystä palkkamurhasta.

Aarniota koskevassa rikosepäilyssä ei ole kyse siitä, että hän olisi ollut mukana teossa vaan siitä, tiesikö hän palkkamurhasta.

Keskusrikospoliisi (KRP) ja Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto saivat palkkamurhaa koskevan uuden esitutkinnan valmiiksi ja tiedottivat asiasta keskiviikkona.

Lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa asunnossa murhattiin Volkan Ünsal -niminen mies. Ruumista ei koskaan löydetty.

Palkkamurhasta on vuonna 2005 annettu kolme murhatuomiota ja neljäs tuomio murhaan yllyttämisestä. Asiassa aloitettiin uusi esitutkinta vuonna 2015 sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet uutta tietoa henkirikoksesta.

– Tämä lähti liikkeelle siitä, kun yksi Ünsalin murhasta tuomittu otti aikoinaan yhteyttä Helsingin poliisilaitokseen, kokonaisuuden poliisirikosepäilyjä koskevan osuuden tutkinnanjohtaja, syyttäjä Jukka Haavisto kertoo.

Uudessa tutkinnassa tutkittiin esimerkiksi sellaista televalvonta-aineistoa, jota Haaviston mukaan Helsingin huumepoliisilla oli hallussaan, mutta ei Vuosaaren henkirikosta tutkineella yksiköllä. Nyt tehtyjen kuulustelujen ja aineistojen perusteella on tullut Haaviston mukaan ”uusia yhteyksiä”.

Murha tutkittiin hänen mukaansa aikanaan kuitenkin hyvin sillä tiedolla, joka tutkijoilla oli käytettävänään.

– Mitään sellaista ei ole tullut esiin, että aiemmin olisi tuomittu vääriä henkilöitä. Nyt on saatu lisää selvitystä asiaan, Haavisto sanoo.

Rikosnimikkeenä Aarniota koskevassa epäilyssä on edelleen murha.

Rikosepäily perustuu siihen, että Aarnion epäillään tienneen Ünsalin murhasuunnitelmasta etukäteen mutta hän ei tehnyt mitään estääkseen rikoksen toteutumisen.

Aarnion lisäksi kahta hänen sen aikaista alaistaan epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska he olisivat saaneet tietää Aarnion laiminlyönnistä eivätkä olisi kertoneet tästä syyttäjälle. Molemmat entiset alaiset kiistävät rikoksen.

Aarnio on alusta saakka kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänen puolustusasianajajansa Riitta Leppiniemi sanoi keskiviikkona Lännen Medialle, ettei Aarniolla ole ollut yksityiskohtaista tietoa henkirikossuunnitelmista. Samaa Leppiniemi on sanonut jo aiemmin.

Yksityiskohtiin Leppiniemi ei keskiviikkona mennyt, koska hän ei ole nähnyt vielä esitutkintapöytäkirjaa.

– Aarnio katsoo, että häntä vastaan on sommiteltu tällainen perusteeton rikosepäily, Leppiniemi toteaa.

Esitutkintaa on poliisien osalta johtanut Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ja siviilien osalta KRP.

Kiinniotettuina uudessa tutkinnassa ovat olleet ainakin Jari Aarnio sekä rikollisryhmä United Brotherhoodin entinen päällikkö Keijo Vilhunen.

Myös Vilhusen epäillään yhä olleen osallinen asiaan. Rikosnimikkeenä on hänen osaltaan murha. Vilhusen ei epäillä osallistuneen fyysisesti itse tekoon.

Aarnio ja Vilhunen otettiin kiinni viime kesänä, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Vilhusta koskeneen vangitsemisvaatimuksen. Aarniota ei lopulta vaadittu vangittavaksi ollenkaan.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei tarkemmin keskiviikkona kommentoinut päämiestään koskevaa rikosepäilyä. Hänkään ei vielä ollut nähnyt uuden tutkinnan esitutkintapöytäkirjaa.

Fredman kuitenkin toteaa, että Vilhunen kiistää rikoksen.

KRP:ssä tutkintaa johtanut ylikomisario Markus Laine kuvailee tutkintaa laajaksi.

Esitutkinnassa on kuultu kaikkiaan yli 80 ihmistä, joista neljä on epäiltyinä. Esitutkintapöytäkirjassa on yli 4 200 sivua.

Vuosaaren palkkamurhan uusi esitutkinta etenee seuraavaksi loppulausunnoille, minkä jälkeen epäilyt siirtyvät syyttäjälle syyteharkintaan.

Tutkinnanjohtaja Haavisto tarkentaa, että vasta loppulausuntojen jälkeen päätetään, miltä osin kokonaisuus viedään syyttäjälle.

Päivitetty ja korjattu 17.4.2019 kello 11.15: Keijo Vilhunen on kokonaisuudessa yhä epäiltynä, toisin kuin jutussa aiemmin luki. Tutkinnanjohtaja Laineen ja Vilhusen asianajajan osuudet lisätty. Kello 17.20: Lisätty Haaviston ja Leppiniemen kommentit, ja syyteharkintaa koskeva kohtaa tarkennettu. Otsikko muutettu.