Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalle Jokinen jatkaa kokoomuksen ryhmän johdossa – Risikko ehdolle väliaikaiseen puhemiehistöön

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johdossa jatkavat Kalle Jokinen, Jukka Kopra ja Ben Zyskowicz. Uutena ryhmäjohtoon valittiin Mia Laiho Uudeltamaalta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä järjestäytyi tänään. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin jo viime kaudella kokoomuksen ryhmyrinä toiminut, Hämeen vaalipiiristä valittu Kalle Jokinen . Orimattilassa asuva Jokinen on ammatiltaan ylikonstaapeli ja hän on toiminut kokoomuksen kansanedustajana vuodesta 2009. Jokinen valittiin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran kesällä 2016, kun turkulainen Petteri Orpo nousi kokoomuksen puheenjohtajaksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Mia Laiho Uudeltamaalta. Laiho valittiin äänestyksen jälkeen. Hän voitti äänestyksessä Pia Kauman ja Sari Multalan . Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jukka Kopra Lappeenrannasta ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Ben Zyskowicz Helsingistä. Sekä Kopra että Zyskowicz olivat ryhmäjohtajina myös viime kaudella. Viime kaudella kokoomuksen eduskuntaryhmän 3. varapuheenjohtajana oli syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän ei uusinut paikkaansa eduskunnassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä uusiutui huomattavasti sunnuntaina järjestetyissä eduskuntavaaleissa. Kokoomuksen 38 edustajasta peräti 11 on uusia. Kokoomuksesta ehdolla olleista kansanedustajista kahdeksan putosi eduskunnasta ja kolme luopui vapaaehtoisesti. Kokoomuslaisista edustajista putosivat Raassinan lisäksi Eero Lehti , Harri Jaskari , Susanna Koski , Veera Ruoho , Eero Suutari , Kaj Turunen ja Raija Vahasalo .

Kokoomuksen eduskuntaryhmän johtoon voidaan tehdä vielä muutoksia, jos kokoomus päätyy hallituspuolueeksi ja nimittää ministereitä.

Risikko väliaikaiseen puhemiehistöön

Kokoomus valitsi myös ehdokkaansa väliaikaiseen puhemiehistöön. Kokoomus ehdottaa viime kaudella eduskunnan puhemiehenä toiminutta Paula Risikkoa väliaikaiseen puhemiehistöön. Kokoomus saa eduskuntakauden aluksi toisen varapuhemiehen paikan. Väliaikaisessa puhemiehistössä paikat jaetaan eduskuntapuolueiden suuruusjärjestyksessä.

Väliaikainen puhemiehistö valitaan eduskunnan ensimmäisessä täysistunnossa keskiviikkona 24. huhtikuuta. Puhemiehistö vaihtuu, kun hallitus on muodostettu. Puhemiehen paikan saa silloin hallituksen toiseksi suurin puolue.