Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

92-vuotiaalle saksalaiselle entiselle keskitysleirin vartijalle syytteet avunannosta tuhansiin murhiin

Oikeudenkäynti on viimeisiä oikeusprosesseja, joita natsien sotarikoksista ehditään käydään.

Saksalaiset syyttäjät nostivat syytteet 92-vuotiasta entistä keskitysleirin vartijaa vastaan, kertoi Reuters. Bruno D.:tä syytetään avunannosta 5 230 murhaan toisen maailmansodan loppupuolella.

Bruno D. työskenteli yhdeksän kuukauden ajan vartiotornissa Stutthofin keskitysleirissä, joka sijaitsee Gdanskin lähellä Puolassa. Siellä murhattiin yli 60 000 ihmistä.

Hän oli 17-vuotias aloittaessaan työnsä. Die Wleltin mukaan hän myönsi syyttäjille viime vuonna nähneensä ihmisiä viedyn kaasukammioihin murhattaviksi.

– Mitä hyötyä siitä olisi ollut, että olisin lähtenyt? Minut olisi korvattua jollakin toisella, hän sanoi.

”Säälin heitä”

Bruno D. sanoi, ettei kannattanut natseja. Hän sanoi kärsineensä sydänongelmista ja liittyneensä siksi SS-huoltojoukkoihin.

– Säälin ihmisiä, jotka olivat siellä. En tiennyt, miksi he olivat siellä. Tiesin, että he olivat juutalaisia, jotka eivät olleet tehneet mitään rikollista, hän sanoi.

Saksan järjestelmällisessä juutalaisten joukkomurhassa surmattiin kuusi miljoonaa ihmistä. Kansanmurhaan syyllistyneitä ihmisiä on jäljellä enää muutamia ja he ovat Bruno D:n tavoin vanhoja.

Syylliset kuolevat

Syyttäjät yrittävät saada syyllisiä vastuuseen taatakseen uhreille oikeutta.

Viime vuonna jouduttiin keskeyttämään niin ikään Stutthofissa työskennelleen vartijan oikeudenkäynti tämän heikon kunnon vuoksi. ”Auschwitzin kirjanpitäjänä” tunnettu Oskar Groening kuoli viime vuonna 96-vuotiaana, kun hän odotti tuomiotaan. Hän oli työkseen laskenut murhatuiksi lähetetyiltä ihmisiltä otettuja rahoja.