Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seitsemän pidätetty Sri Lankassa: Poliiseja kuoli ratsiassa, kun pidätettävä räjäytti pommin – Uhreja jo yli 200

Kahdeksalla räjähdyksellä ei ole ulkoministeriön tämän hetkisten tietojen mukaan suomalaisuhreja. Ainakin 30 yli 200 kuolleesta on ulkomaalaisia, kuten hollantilaisia, japanilaisia ja brittejä. Osa sairaalahoidossa olevista on loukkaantunut vakavasti, joten uhriluku voi nousta vielä merkittävästi.

Poliisi on pidättänyt seitsemän ihmistä Sri Lankan räjähdysikuista.

Kolme poliisia kuoli kotietsinnässä, joka kohdistui pääkaupungissa Colombossa sijaitsevaan rakennukseen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisit kuolivat, kun henkilö, jota poliisit etsivät, räjäytti itsensä rakennuksen sisällä.

Kaksi pidätetyistä otettiin kiinni kyseissä kohteessa, ja viisi muuta pidätettiin toisaalla.

Ketään ei ole vielä ehditty kuulustella iskuista.

Neljään hotelliin ja kolmeen katoliseen kirkkoon kohdistetuissa iskuissa on kuollut yhteensä jo yli 200 ihmistä. Loukkaantuneita on ainakin 450.

Uhriluku voi nousta vielä merkittävästi, koska osa sairaalahoidossa olevista on loukkaantunut vakavasti.

Tekijät eivät ole ilmoittautuneet

Poliisin mukaan ainakin osan iskuista tekivät itsemurhapommittajat. – Emme tiedä, ketkä iskujen takana ovat, ja mitkä ovat heidän tarkoituksensa, poliisin tiedottaja Ruwan Gunasekara sanoi.

Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskujen tekijäksi. Sri Lankan puolustusministeri arvioi BBC:n mukaan, että iskujen takana on yksi ryhmittymä. Suomen Etelä-Aasian kiertävä suurlähettiläs Harri Kämäräinen arvioi, että tekijät ovat halunneet iskeä länsimaita ja Sri Lankan nopeasti nousevaa turismia vastaan.

– Kun iskujen kohteena ovat hotellit ja katoliset kirkot, ensivaikutelma on, että tekijänä saattaisi olla jokin Sri Lankan ulkopuolinen ryhmä, joka pyrkii saamaan huomiota ja aiheuttamaan sekasortoa ja kaaosta, Kämäräinen sanoi.

Sri Lankan hallinto on julistanut maahan ulkonaliikkumiskiellon, joka astui voimaan välittömästi. Samaan aikaan pääsy suurille sosiaalisen median alustoille on estetty. Pääministeri Ranil Wickremeshinge vetosi kansalaisiin, jotta nämä eivät levittäisi iskuista vahvistamattomia tietoja tai huhuja.

”Yhteistä ihmisyyttä ei voi kieltää”

BBC kertoo, että Colombossa suuri määrä kansalaisia jonottaa luovuttamaan verta. – Kaikilla on vain yksi tavoite, joka on uhrien auttaminen, oli kyseessä sitten minkä hyvänsä uskonnon tai rodun edustaja, BBC:n haastattelema colombolainen Usman Ali sanoi. Sri Lankan valtiovarainministeri Mangala Samaraweera sanoi pitävänsä lohdullisena, että eri etnisten ryhmien edustajat pyrkivät auttamaan uhreja.

– Buddhalaiset, kristityt, hindut, muslimit ja muut luovuttavat verta, koska olemme kaikki ihmisiä, joiden suonissa virtaa sama veri ja ajatuksissa myötätunto. Kukaan ei voi kieltää yhteistä ihmisyyttämme, Samaraweera kirjoitti Twitterissä.

Ympäri maailmaa valtionjohtajat, poliitikot ja uskonnolliset johtajat ovat tuominneet Sri Lankan iskut. Suomen toimitusministeristön ulkoministeri Timo Soini (sin.) kutsui iskuja ulkoministeriön Twitter-tilillä ”raukkamaiseksi väkivallaksi”.

– Syvä osanottoni uhrien omaisille, Soini kirjoitti.

Yli 30 ulkomaista uhria, joukossa ei tiettävästi suomalaisia

Uhriksi ei ole joutunut ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisia. – Suomalaisia ei tämän hetkisten tietojen mukaan ole joutunut uhriksi, mutta täysin varmasti emme voi sitä vielä pois sulkea, ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Vesa Häkkinen sanoo.

Häkkinen kertoo, että matkustusilmoituksen Sri Lankaan on tehnyt hieman yli 120 suomalaista. Määrä on noussut selvästi sunnuntain aikana.

Todennäköisesti maassa on vielä selvästi enemmän suomalaisia.

Tämän hetkisten tietojen perusteella uhrien joukossa on yli 30 ulkomaalaista. Ainakin Yhdysvaltain, Britannian, Japanin, Turkin ja Hollannin kansalaisia kuoli iskuissa.

Räjähdykset puolen tunnin sisällä toisistaan

Ensimmäinen räjähdys sattui kirkossa pääkaupunki Colombossa, ja seuraavat viisi räjähdystä tapahtuivat seuraavan puolen tunnin aikana.

Iskut tehtiin paikallista aikaa ennen ja jälkeen aamuyhdeksää eli aamukuudelta Suomen aikaa.

Colombon pohjoispuolella sijaitsevassa Negombon kirkon räjähdyksessä on kuollut Britannian yleisradion BBC:n mukaan ainakin 67 ihmistä, ja kirkon sisätilat ovat vakavasti vaurioituneet.

Itärannikolla Batticaloassa tapahtunut räjähdys tappoi kirkossa ainakin 27.

Hotelli-iskut kohdistuivat colombolaisiin Shangri-La-, Cinnamon Grand – ja Kingsbury-hotelleihin. Ne ovat pääkaupungin suurimpia, ulkomaisten turistien suosimia hienostohotelleja.

Eniten kuolonuhreja on toistaiseksi tullut kirkkoräjähdyksistä. Hotelli-iskuissa henkilövahingot ovat pienempiä.