Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä

Tv:stä tuttu Zelenskyi on luvannut presidenttinä lopettaa sodan Krimillä ja Itä-Ukrainassa sekä kitkeä korruption.

Presidenttikisan voittoaan jo sunnuntaina juhlinut Volodymyr Zelenskyi käänsi itse kokemattomuutensa hyveeksi ja malliksi muillekin.

Hän lupasi voiton varmistumisen tunnelmissa sunnuntai-iltana, ettei tuota Ukrainan kansalle pettymystä.

– En ole vielä virallisesti presidentti, mutta Ukrainan kansalaisena voin sanoa kaikille maille entisen Neuvostoliiton alueella, että katsokaa meitä. Mikä tahansa on mahdollista! Zelenskyi sanoi kannattajilleen.

Ukrainan presidentinvaaleja alusta asti hallinnut Zelenskyi alkaa pian tehdä oikeasti sitä, mitä hän on viime ajat näytellyt televisiossa. Hän oli vaalihuoneistojen sulkeuduttua sunnuntai-iltana julkaistujen ovensuukyselyiden mukaan Ukrainan seuraava presidentti. Maanantaina kun 95 prosenttia äänistä oli laskettu, hän oli voittanut vaalit 73 prosentin ääniosuudella. Istuva presidentti Petro Poroshenko sai vain 25 prosenttia äänistä.

Zelenskyi hyödynsi vaalikampanjansa aikana taitavasti tunnettua tv-rooliaan presidenttinä. Ukrainalaiset tuntevat hänet Kansan palvelija -tv-sarjan korruptiota vastustavana luokanopettajana, joka nousee presidentiksi.

Zelenskyin vastustajat ovat pitäneet esillä näyttelijän poliittista kokemattomuutta. Zelenskyi on ansioitunut näyttelijänä ja koomikkona. Hänen esiintymistaidoistaan oli selvää hyötyä jo vaalikampanjan aikana. Zelenskyin päätukija on Ukrainan varakkaimpiin miljardööreihin lukeutuva Ihor Kolomoiskyi . Hän omistaa useita ukrainalaisia tv-kanavia hallitsevan mediayhtiön.

Zelenskyi nousi ukrainalaisten tietoisuuteen juuri Kolomoiskyin tv-kanavalla esitetyillä ohjelmillaan. Kolomoiskyi tunnetaan Ukrainan aiemmin suurimman liikepankin Privatbankin toisena omistajana.

Kolomoiskyin selkeänä tavoitteena on ollut koko ajan presidentinvaalit hävinneen Poroshenkon syrjäyttäminen. Zelenskyin vastustajat ovat varoitelleet, että Zelenskyi saattaa alkaa toteuttaa Kolomoiskyin tavoitteita ja lisätä siten oligarkin vaikutusvaltaa maassa entisestään.

Zelenskyin vastustajat ovat yrittäneet leimata hänet populistiseksi sätkynukeksi.

Juutalaistaustainen Zelenskyi ei ole itsekään mikään tyhjätasku. Hän on kerryttänyt ukrainalaisittain merkittävän omaisuuden sisältöjä myyvän tuotantoyhtiönsä avulla.

Zelenskyi on osannut hyödyntää ukrainalaisten poliittista eliittiä kohtaan tuntemaa vastenmielisyyttä ja pettymystä presidentti Poroshenkoon. Hänellä on ilmeisesti taitoa aistia ja lukea kansan syvien rivien tuntemuksia.

Zelenskyin poliittisista tavoitteista tiedetään toistaiseksi ainoastaan summittaiset suuntaviivat. Hän on luvannut taistella korruptiota vastaan ja pitää Ukrainan suunnan lännessä myös jatkossa.

Ainoastaan yhdeksän prosenttia ukrainalaisista luottaa hallitukseensa maaliskuussa julkaistun gallupin mukaan.

Zelenskyi osasi iskeä järjestelmänvastaisiin mielialoihin pitkälti sosiaalisessa mediassa käydyllä epätavallisella kampanjallaan. Sitä hallitsivat asiakysymysten sijaan vitsit ja osuvat some-postaukset.

Zelenskyi on kampanjansa tyylistä huolimatta onnistunut jo saamaan taakseen muun muassa Poroshenkon entisiä ministereitä. Zelenskyin valinta on linjassa maailmalla viime vuosina nähtyjen muidenkin poliittisten yllätysten kuten Donald Trumpin Yhdysvaltain presidentiksi valinnan kanssa.