Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdeksan miestä, yksi alakouluikäinen uhri - Laajinta Oulun seksuaalirikosvyyhden juttua puidaan yleisöttä.

Oulun käräjäoikeudessa ryhdyttiin tiistaina ruotimaan laajinta Oulussa viime vuonna paljastunutta seksuaalirikoskokonaisuutta suljetuin ovin.

Kolmipäiväisessä käsittelyssä on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joiden poliisi on epäillyt käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen yhtä alakouluikäistä tyttöä yksityisasunnoissa Oulussa.

Tytön on epäilty joutuneen olemaan hyväksikäytön uhrina kaikkiaan lähes 1,5 vuoden ajan vuodesta 2017 lähtien.

Tiistaina käräjäoikeudessa käsittelyyn otetussa rikoskokonaisuudessa on yhteensä kahdeksan juttua eli jokaisen syytteitä saaneen miehen teot käsitellään oikeudessa omana juttunaan. Ensimmäisenä ruoditaan vuonna 1998 syntyneen miehen saamia syytteitä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytetyn avustaja, asianajaja Jaana Piipari kertoo miehen kiistävän syytteet. Asianomistajien avustajana toimiva asianajaja Jani Vuoti kertoo, että asianomistajat yhtyvät syyttäjän rangaistusvaatimuksiin ja vaativat syytetyltä vahingonkorvauksia. Asianomistajina on alakouluikäisen tytön lisäksi hänen huoltajansa.

Vuoti vaati oikeudelta käsittelyn aluksi laajinta mahdollista salassapitoratkaisua. Hän halusi, että kaikki oikeudenkäyntiasiakirjat määrätään pidettäväksi salassa. Lisäksi Vuoti vaati, että asian suullinen käsittely pidetään ilman yleisöä ja asianomistajien henkilöllisyys sekä tuomio määrätään kokonaisuudessaan salaiseksi 60 vuoden ajaksi.

– Käsiteltävänä on seksuaalirikosasia, jossa tulee esille erityisen arkaluontoisia tietoja asianomistajan yksityiselämästä ja terveydentilasta, hän perusteli. Syytetty ei vastustanut Vuotin vaatimuksia. Itä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Pia Mäenpää puolestaan vaati, että oikeus laatii ratkaisustaan julkisen selosteen, jos se määrätään kokonaan salaiseksi.

– Lähtökohta olisi, että ensin mietitään, pystytäänkö tuomio rakentamaan niin, että vain asianomistajan henkilöllisyys salataan ja muutoin se olisi julkinen, hän muistutti.

Käräjäoikeus päätti määrätä oikeudenkäyntiasiakirjat ja asianomistajien henkilöllisyyden salassa pidettäviksi sekä käsitellä asian ilman yleisöä. Tuomioiden julkisuuteen käräjäoikeus ottaa kantaa vasta sitten kun se aikanaan antaa ne. Se aikoo antaa kullekin syytetylle oman tuomionsa eli kaikkiaan kahdeksan eri ratkaisua.

Oikeus myönsi istuntosaliin saapuneille tiedotusvälineiden edustajille parin minuutin kuvausluvan ennen se ryhtyi käymään läpi salassapitovaatimuksia. Kuvaamisen ajaksi syytettynä oleva mies peitti kasvonsa huivilla. Hänellä oli päässään pipo, jossa luki ”#huipputyyppi”.

Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää on ajanut toistuvasti lapsiin kohdistuneita seksuaalirikossyytteitä oikeudessa.

– Tapahtumakulkuna tämän tyyppinen tilanne ei ole poikkeuksellinen siinä lajissa, jossa lähdetään netin kautta tutustumaan ja asiat lähtevät etenemään, hän kommentoi oikeudenkäynnin tauon aikana.

Mäenpään mukaan tiistaina alkaneen rikoskokonaisuuden kahdeksan syytetyn vyyhdessä jutuille yhteistä on vain asianomistaja eli sama hyväksikäytetyksi joutunut uhri.

– Kaikki syytetyt eivät ole tunteneet toisiaan.