Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Puukotti äsken, meillä on näköyhteys" – Poliisihallitus luovutti ennen julkaisemattomia äänitallenteita Turun terrori-iskusta uutuuskirjaa varten

Tuoreessa äänikirjassaan rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen julkaisee Turun terrori-iskusta äänitallenteita, joita poliisi ei iskun jälkeen ole julkistanut. Kuultavana on myös nauhoite jämsäläisen kunnallispoliitikon Paula Björkqvistin ja hänen aviomiehensä riidasta hetkeä ennen murhaa sekä tallenteita sarjamurhaajan kuulemisesta oikeudessa.

”Ammuttu laukauksia”, joku huutaa. Hälytysajoneuvojen pillit huutavat. Äänite päättyy kylmääviin sanoihin.

– … se veti monta matalaksi tohon. Autenttinen äänimateriaali on osa Aamulehden rikostoimittajan Tuomas Rimpiläisen tuoretta kuusiosaista Motiivi murhaan -äänikirjasarjaa, jonka kaksi ensimmäistä osaa julkaistiin tänään. Äänikirja kertoo kolme tunnettua rikostarinaa Suomesta. Kaksi ensimmäistä osaa koskee Turun terrori-iskua ja sen tekijän Abderrahman Bouananen taustaa.

Rimpiläinen tarjoilee ääniteoksessaan myös ennen julkaisematonta materiaalia, jota poliisi ei iskun jälkeen julkistanut. Tietoja hän keräsi tekemällä useita tietopyyntöjä eri tuomioistuimiin ja muihin virastoihin.

– Yli 200 sivua uutta esitutkintamateriaalia, jotka kertovat tekijän taustasta ja teon yksityiskohdista, Rimpiläinen kertoo.

Poliisihallitus pyörsi Turun poliisin päätöksen olla luovuttamatta ääninauhoja

Onnettomuustutkintakeskuksen pöytäkirjoista ja poliisin esitutkintapöytäkirjoista Rimpiläinen huomasi, että terrori-iskun aikaisia poliisiradiotallenteita oli nauhoitettu.

Hän pyysi niitä Turun poliisilta, joka kieltäytyi luovuttamasta ääninauhoja. Perusteena oli, että niiden julkaiseminen paljastaa poliisin taktiikasta tietoja, joita ei haluta julki.

– Valitin päätöksestä Poliisihallitukseen. Kerroin, että tekemäni tietopyynnön perusteella mahdollisesti luovutettava materiaali ei vaaranna mitään taktisia menetelmiä, koska ne ovat lyhyitä katkelmia radioliikenteestä.

Poliisihallitus totesi hänen olevan oikeassa ja pyörsi Turun poliisin päätöksen. Rimpiläinen sai luvan julkaista katkelmat.

– Ne kertovat kiinnostavalla tavalla poliisin käyttämistä työmenetelmistä, miten radiossa puhutaan ja ennen kaikkea siitä tilanteesta, kun vakava väkivaltarikos on käynnissä ja poliisi näkee omin silmin, kuinka heidän edessään puukotetaan ihmistä.

Pentillä oli halu kuristaa naisia jo alaikäisenä

Äänikirjan kolme seuraavaa osaa rakentuu useita naisia kuristaneen Michael Penttilän elämäntarinan ympärille. Hänet tuomittiin neljästä henkirikoksesta ja lukuisista muista väkivaltarikoksista.

Rimpiläinen käy yksityiskohtaisesti läpi sarjamurhaajan koko rikoshistorian ensimmäisestä tapauksesta lähtien vuodesta 1981.

– Se osoittaa, että hänellä oli jo ihan alaikäisenä tällainen taipumus ja halu kuristaa naisia.

Rimpiläinen lupaa, että äänikirjassa kuullaan Penttilän taustasta myös asioita, joita julkisuudessa ole aiemmin ole ollut. Äänikirjan viimeinen rikostarina kertoo jämsäläisen kunnallispoliitikon Paula Björkqvistin murhasta, johon hänen aviomiehensä Jarmo Björkqvist syyllistyi vuonna 2006.

– Tapaus oli aikanaan hyvinkin tarkkaan dokumentoitu ja kerrottu. Tässä tarinassa otin näkökulmaksi parisuhdeväkivallan ja sen äärimmäisen muodon, joka johtaa lopulta murhaan, Rimpiläinen kertoo.

Tarinan tavoitteena hänellä on tuoda esiin keinoja, joilla lähipiiri pystyisi auttamaan parisuhdeväkivallan uhria.

Murhaajat eivät suostuneet haastatteluihin

Vastaavaa äänikirjasarjaa ei Rimpiläisen mukaan ole Suomessa aiemmin tehty.

Autenttisten äänitteiden lisäksi äänikirjoissa kuullaan Rimpiläisen tekemiä haastatteluja, muun muassa ensihoitolääkärin kommentteja Turun terrori-iskusta sekä sarjakuristajan rikoksia 1980–1990-luvulla tutkinutta rikosylikonstaapelia ja hänen uusimman henkirikoksensa päätutkijaa.

Murhaajat itse kieltäytyivät haastatteluista.

Kaikki kerrotut rikostapaukset ovat Rimpiläisen mukaan täyttä totta, vaikka hän kuvailee niitä tarinallisesti.

– Ne ovat 100-prosenttisesti faktaa. Mitään yksityiskohtia ei ole dramatisoitu fiktiivisillä elementeillä. Kaikelle kerrotulle on lähde.