Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson haluaa rkp:n hallitukseen, ei kuitenkaan perussuomalaisten kanssa: "Epätodennäköistä, että mahtuisimme samaan"

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ilmoitti sunnuntaina puoluevaltuuston kokouksessa olevansa käytettävissä jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana. Hallitustunnustelijan kysymyksien vastauksia kootaan parhaillaan eduskuntaryhmässä.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue tavoittelee paikkaa sdp:n Antti Rinteen hallituksessa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmä valmistelee vastauksia hallitustunnustelija Rinteen kysymyksiin viikonlopun aikana. Valmista pitäisi olla maanantai-iltana.

– Olemme totta kai kiinnostuneet paikasta hallituksessa. Olemme vastuuta kantava puolue, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan puolueella ei ole ainakaan vielä kynnyskysymyksiä mahdollisiin hallitusneuvotteluihin, kuten Vaasan keskussairaalan laaja päivystys.

– Jos tästä vaiheesta edetään, se on uusi neuvottelun paikka. Meille kokonaisuus on tärkeä, emme luettele yksittäisiä kysymyksiä.

Tuskin perussuomalaisten kanssa samaan

Rkp näkee hallitusyhteistyön mahdollisena kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten kanssa. – Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että mahtuisimme samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon näkemykset, kuinka hän suhtautuu ihmisiin, ovat kaukana meidän arvopohjastamme, Henriksson sanoo.

Hän pitää sopimattomana tapaa, jolla Halla-aho on kommentoinut esimerkiksi pakolaisten hukkumisia Välimerellä.

– Jos perussuomalaisten ihmiskäsitykset muuttuvat, silloin voidaan keskustella.

Sdp:n kanssa linja löytyy

Henriksson uskoo, että sdp:n kanssa suurimmasta osasta kysymyksistä on löydettävissä yhteinen näkemys.

Henrikssonin mukaan monet puolueet ovat samoilla linjoilla perhevapaauudistuksen ja sosiaaliturvauudistuksen tarpeellisuudesta.

Lisäksi ilmastonmuutoksen torjunnasta 1,5 asteeseen ja puolustuspolitiikan suuresta hävittäjähankinnasta on jo useimpien puolueiden yhteinen näkemys.

Henriksson olisi kaivannut tarkkoja kysymyksiä taloudesta ja verotuksesta hallitustunnustelujen pohjaksi.

– Talouspuoli vaatii enemmän jumppaamista. Keskusteluja on käyty suurten puolueiden kesken. Tärkeää olisi ottaa kaikki puolueet mukaan.

Hän piti positiivisena, että kansalliskielten asema oli mainittu Rinteen kysymyksissä puolueille.

Käytettävissä puheenjohtajaksi

Henriksson ilmoitti sunnuntaina puoluevaltuuston kokouksessa olevansa valmis jatkokauteen puheenjohtajana. Rkp:n puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa Vaasassa. Toistaiseksi Henrikssonilla ei ole haastajia.

– Moni on toivonut, että jatkaisin. Pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson on johtanut rkp:tä vuodesta 2016 Carl Haglundin jälkeen. Henriksson sai eduskuntavaaleissa 14 545 ääntä, mikä on suurempi saalis kuin esimerkiksi sdp:n puheenjohtajalla Rinteellä tai kokoomuksen puheenjohtajalla Petteri Orpolla . Henrikssonin jälkeen seuraavaksi kovimmat valtakunnalliset äänisaaliit rkp:n sisällä saivat vaasalainen kansanedustaja Joakim Strand ja kirkkonummelainen kansanedustaja Anders Adlercreutz . Strand ylitti 10 000 ääntä, Adlercreutz jäi niukasti alle.