Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto: Sellutehdas ei yksin kynnyskysymys hallitukseen osallistumisessa, SDP:n Skinnari: Suuria kiistoja tuskin luvassa

Metsä Group kertoi viime perjantaina suunnittelevansa 1,5 miljardin euron sellutehdasta Kemiin. Se toisi noin 1 500 uutta työpaikkaa ja lisäisi metsien hakkuutarvetta noin kuudella miljoonalla kuutiolla.

Metsä Groupin Kemiin suunnittelemasta sellutehtaasta ei yksin muodostu kynnyskysymystä hallitusneuvotteluissa, sanoo Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto .

– Katsomme hallitukseen menemisessä yksittäisen hankkeen sijaan kokonaisuutta eli hiilinielujen kokonaismääriä ja yleisemmin koko ilmastopolitiikan kunnianhimon tasoa.

Kemin sellutehtaasta ei ole tarvetta linjata hallitusohjelmassa Haavisto sanoo.

– Pikemmin kuin yksittäisestä tuotantolaitoksesta, hallitusohjelmassa tulisi kirjata tarkasti hiilipolitiikasta yleisesti.

Sellutehdas ja sen lisäksi suunniteltu saha lisäisivät metsähakkuiden tarvetta noin kuudella miljoonalla kuutiolla vuodessa.

– Hakkuumäärän lisäys on niin suuri, että hanke tulee väistämättä suurennuslasin alle hallitusneuvotteluissakin.

– Pidän oikeastaan hyvänä, että saamme tästä esimerkin, jonka kautta hiilinieluja pystytään käsittelemään hallitusohjelmassa, Haavisto sanoo.

SDP: tehdas ei vaaranna Suomen ilmastotavoitteita

Demarien varapuheenjohtaja Ville Skinnari ei usko, että Metsä Groupin tehdashanke synnyttää merkittäviä kiistoja hallitusneuvotteluihin.

– Uskon, että Suomessa on laaja yhteisymmärrys siitä, että tarvitsemme teollisuutta ja myös nimenomaan metsäteollisuutta.

Skinnari painottaa sdp:n arviota siitä, että Kemiin suunnitellun sellutehtaan lisäys puiden hakkuumääriin ei vaaranna Suomen ilmastotavoitteita.

– Hakkuumääriä voidaan lisätä maltillisesti, kun muita nieluja pystytään samalla kasvattamaan.

SDP haluaa Skinnarin mukaan vahvistaa eritoten maaperän hiilinieluja. Näin kompensoitaisiin hakkuiden lisäämistä.

Skinnari ei yksilöi tarkemmin, missä kaikkialla hiilinieluja pystyttäisiin vahvistamaan. Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi viikonloppuna, että SDP on valmis tekemään Kemiin investointeja laivaväyliin, rautateihin ja tiestöön kuten valtio teki vuonna 2017 valmistuneen Äänekosken biotuotetehtaan aikana.

Haavisto pitää keskustelua liikenneinvestoinneista turhan aikaisena ja haluaa keskittyä ensin hiilikysymyksiin.

– Mutta on selvää, että kun tehdään suuria teollisuusinvestointeja, ei siellä voida kulkea kärrypolkuja, vaan liikennneinfran on vastattava vaatimuksia.

Skinnarin mukaan Kemi–Tornio-alueen liikenneinvestoinnit ovat tärkeitä koko Pohjois-Suomen teollisuuden kannalta.

– Ajoksen satama Kemissä olisi pitänyt uudistaa jo viime hallituskaudella, Skinnari toteaa.

Haavisto: Valtiolle lisää keinoja vaikuttaa

Haavisto huomauttaa, ettei valtiovallalla ole suoria keinoja vaikuttaa yksityisten yritysten investointeihin tai raaka-aineiden käyttöön.

Vaikuttamiskeinojen pohtiminen olisi paikallaan hallitusohjelman tekemisessä, Haavisto toteaa.

Kolme keskeistä keinoa olisivat Haaviston mukaan yva-menettelyiden muuttaminen, korvausten maksaminen metsänomistajille pidemmästä metsien kasvatusjaksoista ja valtionmetsien hakkuumäärien vähentäminen.

Yva eli ympäristövaikutusten arviointimenettely tarkastelee esimerkiksi teollisuushankkeiden ympäristövaikutuksia.

Haaviston mielestä niissä voitaisiin jatkossa arvioida myös vaikutuksia hiilinieluihin tai raaka-aineiden käyttöön.

Metsä Group tekee varsinaisen päätöksen tehtaan rakentamisesta aikaisintaan 2020 kesällä.

2 500 työpaikkaa

Keskustelu sellutehtaasta käynnistyi, kun Metsä Group kertoi viime perjantaina suunnitelmastaan rakentaa 1,5 miljardia euroa maksava sellutehdas Kemiin.

Yhtiön aiemmin tehtaan korvaava laitos työllistäisi suoraan noin 250 henkilöä. Välilliset työllisyysvaikutukset mukaan lukien työtä olisi noin 2 500 ihmiselle eli tehdas synnyttäisi noin 1 500 uutta työpaikkaa.

Metsä Group tekee päätöksen tehtaan rakentamisesta aikaisintaan 2020 kesällä.

Useat yhtiöt suunnittelevat tällä hetkellä sellutehtaita muun muassa Kuopioon, Paltamoon ja Kemijärvelle.

Haavisto ei pidä mahdollisena sitä, että kaikki hankkeista toteutuvat, jos Kemin tehtaan kanssa edetään.

– Raaka-aineiden käytön kannalta kaikkien hankkeiden toteutuminen olisi hyvin epätodennäköistä.

Samaa pitää epätodennäköisenä myös Skinnari, mutta hän korostaa, että yritykset tekevät itse arvion hankkeiden kannattavuudesta.