Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta pitää kiinni 18 sote-maakunnasta, perhevapaauudistus ei saa olla heikennys

Perhevapaauudistuksen on oltava perheille parannus nykyiseen järjestelmään, eikä yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää. Nämä kaksi kynnyskysymystä hallitukseen menolle keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi nosti erikseen esille, kun puolue julkisti vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd.).

– Viime vaalikaudella aikaansaadun myönteisen työllisyys- ja talouskehityksen jatkuminen on varmistettava. Suomea ei saa päästää uudelleen holtittomasti velkaantumaan, keskusta linjaa.

Hyvää talous- ja työllisyyskehitystä jatketaan keskustan mukaan siten, että sitoudutaan 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen alleviivasi, että keskustan mielestä tulevan hallituksen päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Keskusta haluaa turvata sekä puunkäytön maltillisen lisäämisen että metsien kestävän käytön. Se myös sitoutuu kahdeksan puolueen tekemään ilmasto-ohjelmaan.

Maatalouden kannattavuutta on puolueen mielestä parannettava, eikä maa- ja metsätaloutta saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

Rastitko päälle osaan maakuntia?

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan kaatuneen sote-mallin tapaan 18 maakunnan pohjalta.

– Jos jonkun puolueen mielestä maakuntia pitäisi olla vähemmän, olisi mielenkiintoista kuulla, mitkä ovat ne maakunnat, joiden päälle pannaan rasti, Kaikkonen totesi.

Vanhustenhoidon epäkohtiin pitää puuttua muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla, eikä keskusta hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannetaan kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.

Keskustan hallitukseen menon edellytykseksi kirjattiin myös korotukset pienimpiin eläkkeisiin ja parannukset köyhimmille lapsiperheille.

Koulutuksessa keskustan avainasioita ovat ammatillisen koulutuksen saatavuuden ja rahoituksen turvaaminen, oppisopimuskoulutus ja kattava korkeakouluverkosto.

Kun Kaikkoselta kysyttiin keskustan kynnyskysymysten ehdottomuudesta, hän totesi niiden olevan lähtökohta, jolta pohjalta puolue hallitusneuvotteluihin lähtisi.

– Vaalituloksen perusteella kynnys keskustan hallitukseen osallistumiselle on kuitenkin korkea. Ensisijainen vastuu toimintakykyisen hallituksen kokoamisesta on nyt vaalien voittajilla, hän tähdentää.