Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rinne haluaa puolueilta täsmennyksiä Eurooppa-politiikkaan, ilmastopolitiikkaan ja talouteen – kaikki puolueet yhä mukana

Hallitustunnustelija Antti Rinteellä (sd.) on nyt kasassa kaikkien puolueiden vastaukset tunnustelukysymyksiin. Rinteen mukaan mikään puolue ei ole tipahtanut pois ja mikään puolue ei ole varmasti mukana.

Rinne haluaa täsmennyksiä kaikilta puolueilta Eurooppa-politiikkaan, ilmastopolitiikkaan ja talouteen.

Talouden osalta Rinne sanoi olevansa hieman hämmentynyt.

– Meillä oli kaksi kysymystä, jotka koskivat taloutta, vastaukset jäivät ohueksi. Talous on sellainen asia, jota joudutaan käymään läpi eduskuntapuolueiden kanssa. Sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä ovat arvioineet, että Rinteen kysymykset sisälsivät kovin vähän talousasiaa. Rinnettä kysymysten arvostelu näyttää ärsyttävän.

– En käy kinaamaan kenen kysymykset tai vastaukset olivat heiveröisiä. Ei tässä tarvitse tulkita minun kysymyksiä, vaan katsotaan niitä vastauksia.

Rinteen mukaan kysymys numero kuusi eli kestävän talouden Suomi ja kysymys 7 b eli hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen rahoittaminen olivat selkeitä talouskysymyksiä.

Ilmastopolitiikassa keskusteluja perussuomalaisten kanssa

Ilmastopolitiikassa Rinne aikoo käydä tarkentavia keskusteluja erityisesti perussuomalaisten kanssa, koska perussuomalaiset ei ole sitoutunut samaan ilmastotavoitteeseen kuin kaikki muut puolueet.

Perussuomalaiset vastasi Rinteelle, että oleellista Suomen ilmastopolitiikassa on sopia konkreettisista ja suhteellisuudentajun säilyttävistä toimenpiteistä eikä abstrakteista prosentti- tai vuosilukutavoitteista, kun kysymys koski sitoutumista ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen.

Rinteen mukaan vastausten perusteella voi sanoa, että eriarvoisuuskehitykseen liittyen on aika paljon yhtäläisyyttä, samoin investoinneissa tulevaisuuteen, hyvinvointipalveluiden kehittämisessä ja reiluun työelämään liittyvissä vastauksissa.

– Näillä neljällä alueella on yhtäläisyyksiä, joilla voi päästä eteenpäin.

Kynnyskysymykset eivät estä jatkoa

Rinne kysyi viimeisenä kysymyslistassa puolueiden kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluihin. Vastauksia hän sai paljon. Esimerkiksi keskusta esitti kymmenen, kokoomus 13 ja perussuomalaiset kolme kynnyskysymystä.

Rinne kertoi lukeneensa kynnyskysymykset tarkkaan.

– Sellaisia kynnyskysymyksiä, jotka estäisivät jatkon, ei ole olemassa. Mikä on lopputulos, se on sitten eri asia.

Hallituspohja 8. toukokuuta

Rinteen mukaan puolueiden vastauksia analysoidaan nyt pari päivää ja sen jälkeen puolueiden kanssa käydään tarkentavat keskustelut.

Hallituspohja voisi ehkä olla selvillä 8. toukokuuta. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat sen jälkeen.

Rinteen tavoitteena on saada hallitusohjelmasta neuvottelutulos 27. toukokuuta. Näin uusille ministereille jäisi kuukausi aikaa valmistautua heinäkuun alussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajakauteen ja EU:n ministerineuvostojen johtamiseen.