Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysymys valtion omaisuuden myynnistä hiersi vasemmistoliittoa – Nyt neuvottelut jatkuvat jälleen

Hallitusneuvottelut keskeytyivät maanantaina aamulla, kun vasemmistoliitto riitautti tulopuolen.

Hallitusneuvottelut keskeytyivät maanantaiaamuna, koska vasemmistoliitolla ei ollut halua rahoittaa hallituskauden suuria liikenneinvestointeja valtion omaisuutta myymällä.

Iltapäivällä kiistassa päästiin tiettävästi sopuun, ja neuvottelut jatkuivat. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi aamulla, että neuvotteluissa on enemmän yhteen sovitettavaa, kuin mitä viime viikolla näytti.

– Kun talouden raameja on käsitelty, neuvotteluihin on tullut lisää hankaluuksia, hän myönsi.

Iltapäivällä Andersson kommentoi tilannetta STT:n mukaan siten, että hän korosti neuvottelutuloksen olevan kokonaisratkaisu, jota arvioidaan sitten, kun se on valmis. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ollut aiemmin sitä mieltä, että kaikki kolme suurta ratahanketta voitaisiin käynnistää hankeyhtiömallilla, jonka edellinen hallitus laittoi alulle. Tällöin puhutaan nopeista junaradoista Tampereelta, Turusta ja Itä-Suomesta Helsinkiin.

Keskustan yhtenä kynnyskysymyksenä hallitukseen osallistumiselle on se, että julkisen talouden pitäisi olla tasapainossa vuonna 2023.

Näkemys on, sopimusta ei

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) sanoi maanantaiaamuna, että neuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat saivat sunnuntaina aikaan yhteisen näkemyksen talousraamista, josta on tarkoitus sopia.

– Täytyy sovitella eri asioita ja painotuksia yhteen. Luulen, että se on nyt kaikkein vaikeinta, hän arvioi.

Rinteen mukaan kaikkia asioita ei pystytä ratkotaan niin sanotuissa ilmiöpöydissä, vaan ne siirtyvät puheenjohtajien pöytään. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi maanantaiaamuna, että ministerien lukumäärästä vallitsee hänen ymmärtääkseen yksimielisyys. Ministereitä uuteen hallitukseen tulisi 18, hän kertoi. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi vähän myöhemmin, ettei ministerien määrästä ole kuitenkaan sovittu vielä mitään